Nyheter:

Halvparten av Syrias befolkning er på flukt, her en kvinne og hennes datter i Bekaadalen i Libanon. Ifølge en London-basert organisasjon er over 388.000 mennesker drept i krigen
Halvparten av Syrias befolkning er på flukt, her en kvinne og hennes datter i Bekaadalen i Libanon. Ifølge en London-basert organisasjon er over 388.000 mennesker drept i krigen

Over 388.000 drept i Syria-krigen

Totalt er 388.652 mennesker drept i Syria siden krigen startet for ti år siden, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den London-baserte organisasjonen, som har tallrike kontakter i Syria, sier at tallet inkluderer 117.388 sivile, hvorav mer enn 22.000 er barn.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

SOHRs siste oppdaterte totaltall var 387.000 i desember i fjor.

De fleste er drept av syriske regjeringsstyrker og deres allierte militser. Men også IS og andre opposisjonsgrupper, kurdiske militser, Tyrkia, Russland og USA har ansvar for drepte.

Les også: Aghanistans regjering bekrefter deltakelse på fredsmøter i Tyrkia og Russland

2020 var det laveste

SOHRs leder Rami Abdulrahman sier at dødstallet i 2020 var det laveste siden krigen startet, med bare litt over 10.000 drepte. Kampene dabbet av i løpet av året på grunn av en våpenhvile i nordvest og økt fokus på koronapandemien.

SOHR sier at de i tillegg har dokumentert 16.000 dødsfall i regimets fengsler siden konflikten startet med grov undertrykking av fredelige protester.

Tallet er imidlertid trolig langt høyere fordi det ikke inkluderer rundt 88.000 mennesker som trolig har dødd av tortur i regimets fengsler.

Over halvparten av landets befolkning fra før krigen er på flukt, enten innenlands eller i utlandet, og rundt 200.000 mennesker er savnet, ifølge SOHR.

Kontroll over mer enn 60 prosent

I dag har Damaskus-regimet kontroll over mer enn 60 prosent av Syrias territorium etter en serie russisk-støttede seire over jihadister og andre opprørere siden 2015.

Blant regionene som ikke er under regimets kontroll, er den siste opprørskontrollerte enklaven i Idlib, tyrkisk-okkuperte områder langs grensa og deler av det nordøstlige Syria som kontrolleres av USA-støttede kurdiske styrker.

Les også: Norge ble ikke konsultert før USA-angrep mot iransk milits

Powered by Labrador CMS