Nyheter

DIREKTØR: Gro Jære i forbindelse med at FMA 21. juni signerte en større rammeavtale med FLIR som er leverandør av dronen Hornet 3.
DIREKTØR: Gro Jære i forbindelse med at FMA 21. juni signerte en større rammeavtale med FLIR som er leverandør av dronen Hornet 3.

FMA: – Stridsvogn-anbefaling sendes innen årsskiftet

– Vi har klart å opprettholde reell konkurranse hele veien, sier Gro Jære, sjefen i Forsvarsmateriell.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter oppdrag fra Forsvarsdepartementet skal Forsvarsmateriell (FMA) anskaffe ny stridsvognkapasitet til Forsvaret med planlagt leveranse fra 2025, står det på nettsidene til FMA.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kampen om kontrakten står mellom tyske Leopard 2A7 og koreanske K2 Black Panther.

– Det er viktig å ha stridsvogner som kan ødelegge en russisk motpart. Våre stridsvogner må også tåle treff og kunne fungere etterpå, har tidligere fagoffiser ved Hærens Våpenskole, Christoffer Westermoen, sagt til Vi Menn.

Men 24. november kom «bomben»: Dagens Næringsliv skrev at forsvarssjef Eirik Kristoffersen skal ha rådet forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til å si nei til anskaffelse av nye stridsvogner.

Gram fastholder imidlertid at prosessen med å skaffe stridsvogner til Hæren går videre som planlagt, ifølge NTB.

– Reell konkurranse

– Det står mellom Leopard og Black Panther. Hvordan har den prosessen vært?

– Det som er veldig bra med den prosessen er at vi har klart å opprettholde en reell konkurranse hele veien. Nå er det siste runde med forhandlinger med begge leverandørene som pågår i disse dager. Så der vil jeg si at det beste med prosessen har vært at vi har klart å opprettholde konkurransen.

– Når kommer avgjørelsen?

– Vi har sluttforhandlinger nå, og så sender vi anbefalingen vår til Forsvaret og så til departementet. Så får vi se hvor lang tid de bruker.

– Når sender dere den?

– Det er planlagt rundt årsskiftet, sa Gro Jære til Forsvarets forum 16. november.

Les også: – Forsvarssjefen: – Jeg har gitt en anbefaling

– God fremgang

I lys av stridsvogn-rådet fra forsvarssjefen har Forsvarets forum spurt FMA om de vil gi en ny kommentar.

I dag presiserer FMA overfor Forsvarets forum at stridsvogn-anbefalingen fra FMA sendes «innen» årsskiftet.

Generalmajor Øyvind Kvalvik er investeringsdirektør i Forsvarsmateriell. Han var inntil nylig sjef for landkapasiteter.

– Hvordan har dialogen og informasjonsflyten vært med den koreanske og tyske part?

– Dialogen med leverandørene har vært særdeles konstruktiv og givende, og de har strukket seg langt for å sikre god fremgang i prosjektet, skriver Kvalvik i en epost til Forsvarets forum.

– Vi jobber fortsatt etter den samme tidsplanen som tidligere, der vi i høst skulle gjennomføre sluttforhandlinger fulgt av en anbefaling til Forsvaret og Forsvarsdepartementet innen årsskiftet. Den ligger fortsatt fast.

– Kan dere si noe kort om hva dere har lært i denne prosessen?

– Det viktigste vi har lært er hvor viktig det er å ha en god dialog med leverandørene i prosjekter som dette hvor vi har en kombinasjon av stor kompleksitet og stramme tidsplaner.

– Hvor mange i FMA jobber konkret med denne anskaffelsen?

– Dette har variert gjennom prosjektet, men vi har hele tiden hatt et kjerneteam innen avdeling for Landkapasiteter i Forsvarsmateriell. Disse har i perioder blitt forsterket med andre ressurser etter behov, både fra andre deler av Forsvarsmateriell og fra Forsvaret

Powered by Labrador CMS