Nyheter

SKIPSJEF: Kommandør David Pollard er skipssjef for det amerikanske kommandoskipet som ligger til Kai på Akershus i Oslo.

Skipssjef på USS Mount Whitney: – Det mest kapable kommandoskipet i den amerikanske marinen

– Vi elsker Norge og skulle ønske at smittesituasjonen hadde vært annerledes, sier skipssjef David Pallard.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Besøket er viktig for relasjonen mellom USA og Norge. Det trener og styrker vår evne til å forsyne og støtte våre norske allierte. Å demonstrere at vi har denne kapasiteten er også viktig, i tilfelle det skulle oppstå ustabilitet i Norge eller for andre allierte, forteller kommandør David Pollard på det amerikanske marineskipet USS Mount Whitney.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Pollard er skipssjef på kommandoskipet USS Mount Whitney. Tirsdag kveld ble skipet eskortert inn av KV Bergen og la til kai på Akershus med Heimevernet på vakt. Her skal de skifte mannskap og etterforsyne kommandoskipet.

– Denne muligheten er også fin for mannskapet til å se et nytt land selv under disse krevende tider med en pågående pandemi. Vi elsker Norge og skulle ønske at smittesituasjonen hadde annerledes, da vi på grunn av strenge tiltak ikke kan bevege oss fritt, sier han.

Symboltung seremoni

I forbindelse med at kommandoskipet ligger til kai i Oslo deltok besetningen på skipet, sammen med norske offiserer, på en symboltung kransenedleggelse på monumentet Orlogsgasten på Akershus festning onsdag.

– Det var en fantastisk sermoni. Det er viktig å hedre de kvinner og menn som har banet vei for vår frihet og livet slik vi kjenner det idag. Det er en ære å få muligheten til å komme inn å vise respekt.

KRANSENEDLEGGELSE: Offiserer fra Norge og USA avbildet foran monumentet Orlogsgasten, i forbindelse med en kransenedleggels onsdag.

– Samtidig er det viktig for å utdanne og lære besetningen min om hva denne statuen står for og hva den representerer. Det minner oss på at frihet bare er en generasjon unna utryddelse. Vi må dermed ta ansvar og ha mot til å handle for å sikre en bedre framtid for alle, sier Pollard.

Flaggskip

USS Mount Whitney fylte 52 år i januar. Pollard sier likevel at det er det mest «kapable kommandoskipet» i den amerikanske marinen.

– Jeg forventer at USS Mount Whitney kommer til å fortsette å være den ledende kommunikasjonsplattformen for den amerikanske marinen de neste 20 årene, sier Pollard og forklarer at båten har fått vesentlige oppgraderinger.

De har nylig vært på øvelsen «Steadfast Defender 2021» og skal etter besetningsbytte i Oslo videre til øvelsen «Baltops» på lørdag, forklarer kommandøren.

– Vi ledet og dirigerte under den største Nato-øvelsen i år, som flaggskipet for United States Second Fleet. 22 nasjoner, 18 skip og over 50 fly deltok på øvelsen. Øvelsen bidro til stabilitet og sikkerhet i det transatlantiske området. Det var et godt samarbeid, forklarer Pollard.

– Nå skal vi etter besetningsbytte videre til øvelsen «Baltops». Det øver vår evne som allierte til å skape sikkerhet og stabilitet i regionen. Vi vil samarbeide med over 18 nasjoner.

Powered by Labrador CMS