Nyheter

I USA: KNM Fridtjof Nansen er i USA og skal integreres som en del av Carrier Strike Group 8. Senere i år vil fregatten ta del i samarbeidsprogrammet Cooperative Deployment.

Norsk fregatt i USA: – Skal ikke gå på bekostning av Sjøforsvarets hjemlige virksomhet

Rødt vil vite om fregatten KNM Fridtjof Nansen skal operere i områder der amerikanske og vestlige krigsskip kan oppfattes truende.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske fregatten KNM Fridtjof Nansen er for tiden i USA, der skipet øver sammen med en amerikansk flåtegruppe, som inkluderer hangarskipet USS Harry S. Truman.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fregatten har vært i USA siden september, og deltar i samarbeidsprogrammet Cooperative Deployment. Etter noen måneders samkjøring i Atlanterhavet utenfor USA, skal KNM Fridtjof Nansen delta i operasjoner sammen med flåtegruppen i fire måneder.

HANGARSKIP: USS Harry S. Truman under øvelsen Trident Juncture 2018.

Stortingsrepresentant og partileder i Rødt Bjørnar Moxnes er bekymret for hvilke områder fregatten kan ende opp med å seile i sammen med den amerikanske flåtegruppen, og har sendt forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) et skriftlig spørsmål.

Moxnes vil vite «hvordan fraværet av fregatten KNM Fridtjof Nansen kompenseres for å opprettholde forsvarlig patruljering av Norges kyst og havområder», og om regjeringen kan «garantere at den norske fregatten ikke vil seile inn i Barentshavet nær Kolahalvøya, Sør-kinahavet og/eller andre områder der amerikanske og vestlige krigsskip kan oppfattes truende».

Kan reservere seg

Enoksen svarer av deltagelsen ikke skal gå på bekostning av Sjøforsvarets hjemlige virksomhet, inkludert vedlikehold, utdanning og nærvær i norske farvann og i våre nærområder.

AMERIKANSK KOMMANDO: Mannskap om bord på KNM Fritdjof Nansen i USA.

Forsvarsministeren skriver videre i sitt svar at Norge kan reserve seg mot at fregatten deltar i operasjoner som strider mot Norges interesser.

«Det inngår i samarbeidet at amerikanske myndigheter vil informere oss i god tid om flåtegruppens seilingsplan og planlagte aktiviteter, slik at vi kan sikre at disse er i tråd med norske sikkerhetspolitiske interesser. Fra norsk side vil vi kunne reservere oss mot å delta i aktiviteter som strider med våre interesser. I ytterste konsekvens vil vi kunne ta tilbake kommando over fartøyet», skriver Enoksen.

Powered by Labrador CMS