Nyheter

TO BYER: Leiesoldater fra Wagner-gruppen skal ha tatt kontroll over alle militære anlegg i de to russiske millionbyene Rostov-na-Donu og Voronezj.
TO BYER: Leiesoldater fra Wagner-gruppen skal ha tatt kontroll over alle militære anlegg i de to russiske millionbyene Rostov-na-Donu og Voronezj.

Wagner-gruppen skal ha kontroll over militæranlegg i to russiske byer

Wagner-gruppens sjef Jevgenij Prigozjin hevder at hans menn kontrollerer alle militære anlegg i Rostov-na-Donu, inkludert de russiske regjeringsstyrkenes hovedkvarter og flyplassen. Dette er ikke bekreftet fra annet hold.

Publisert Sist oppdatert

Rostov-na-Donu ligger rundt 1300 kilometer sør for Moskva, og bilder fra byen viser væpnede menn utenfor offentlige bygninger.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Wagner-gruppens sjef Jevgenij Prigozjin hevder at hans menn kontrollerer alle militære anlegg i byen, inkludert de russiske regjeringsstyrkenes hovedkvarter og flyplassen. Dette er ikke bekreftet fra annet hold.

I en videomelding på Telegram sier Prigozjin at hans soldater vil innta Moskva dersom ikke Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu forsvarssjef Valerij Gerasimov kommer til Rostov-na-Donu for å møte ham.

Lørdag formiddag lokal tid opplyste en russisk sikkerhetskilde til Reuters at Wagner-soldater også hadde tatt kontroll over alle militære anlegg i byen Voronezj, som ligger drøyt 500 kilometer sør for Moskva.

Heller ikke dette er bekreftet fra annet hold.

Vil styrte ledelsen

Militærbloggere meldte lørdag at russiske spesialstyrker har tatt seg inn i Wagner-gruppens hovedkvarter i St. Petersburg.

President Vladimir Putin gjorde det i en TV-tale samtidig klart at han ikke vil tillate borgerkrig i Russland og at landets regjeringshær har fått vide fullmakter til å slå ned opprøret.

Putin kalte videre Prigozjin en forræder som har ført leiesoldatene under sin kommando bak lyset. Han oppfordret videre det russiske folk til å stå sammen mot trusselen og sa at alle som gjør væpnet motstand vil bli sett på som forrædere.

– Jeg krever at det blir en slutt på disse kriminelle handlingene, sa Putin.

– Jeg vil gjøre alt for å beskytte Russland og landets grunnlov, la han til.

Trusler

Prigozjin la natt til lørdag ut flere lydmeldinger der han sverget på at Wagner-gruppens 25.000 leiesoldater vil styrte den russiske militærledelsen.

Videre truer han med at de vil «knuse alle» som forsøker å stanse dem og at de er villige til å ofre livet i kamp mot de russiske regjeringsstyrkene.

– Vi dør for det russiske folk, sier han.

Prigozjin hevder også at Wagner-soldatene har skutt ned et russisk militærhelikopter. Dette er ikke bekreftet av andre kilder.

PÅ VAKT: Polititjenestepersoner vokter et området i nærheten av 'PMC Wagner Centre', som er knyttet til Wagner-ledelsen. Bildet er datert 24. juni.
PÅ VAKT: Polititjenestepersoner vokter et området i nærheten av 'PMC Wagner Centre', som er knyttet til Wagner-ledelsen. Bildet er datert 24. juni.

Antiterrortiltak

Russiske myndigheter har innført strenge sikkerhetstiltak i Moskva som følge av truslene fra Prigozjin.

– For å hindre mulige terrorhandlinger i Moskva og Moskva-regionen er det innført et anti-terrorregime, heter det i en kunngjøring fra den russiske anti-terrorkomiteen.

I morgentimene lørdag patruljerte pansrede kjøretøy i Moskvas gater, og også ved nasjonalforsamlingen kunne det sees militære kjøretøy.

Ifølge NetBlocks, som overvåker tilgangen til internett i verden, er det også innført restriksjoner på dette. Mange russiske brukere var i morgentimene lørdag blokkert fra å benytte nettsteder som Google.

Kraftige anklager

Fredag kom Prigozjin med voldsomme utfall mot ledelsen i Moskva og anklaget dem blant annet for å ha beordret angrep mot hans menn. Det er ikke bekreftet at slike angrep har funnet sted.

Prigozjin varslet også at hans soldater ville «marsjere for rettferdighet», men understreket at de ikke planla noe statskupp.

Det russiske forsvarsdepartementets svar var at Prigozjins anklager «ikke er i samsvar med virkeligheten og utgjør en informasjonsmessig provokasjon».

Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har nå åpnet sak mot Prigozjin for å ha oppfordret til væpnet opprør. De oppfordrer Wagner-soldater til å pågripe ham, ifølge uttalelse som ble gjengitt av russiske nyhetsbyråer natt til lørdag.

Powered by Labrador CMS