NRK: Russland utviser norsk diplomat

I forrige uke utviste Norge en russisk diplomat mistenkt for etterretningsarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge NRK har Norges ambassadør Rune Resaland vært i møte hos det russiske utenriksdepartementet.

– Vår ambassade i Moskva har blitt informert av det russiske utenriksdepartementet om at en av våre diplomater er erklært uønsket i Russland. Dette er helt grunnløst. Vår diplomat har ikke brutt noen regler og har opptrådt helt og fullt innen rammene for diplomatisk virksomhet, skriver pressekontakt i UD Guri Solberg til NRK.

Ifølge NRK, som viser til nyhetsbyrået RIA Novosti, er det ambassaderåden Jan Flæte som utvises.

I forrige uke utviste Norge en russisk diplomat mistenkt for etterretningsarbeid. Det russiske utenriksdepartementet forklarer at ambassadør Resaland er blitt informert om at som et tilsvar blir en av de fremste diplomatene ved den norske ambassaden også erklært persona non grata.

Norges ambassadør til Russland Rune Resaland har vært tilknyttet utenrikstjenesten siden 1986, og begynte i stillingen som ambassadør i Moskva i september 2018. Han har sittet ti år i ledelsen for UDs avdeling for sikkerhetspolitikk og nordområdene, og har tidligere jobbet ved ambassadene i Washington, Madrid og Berlin, ifølge Aftenposten.

Den siste tiden har det også vært hektisk militær aktivitet i Norges nærområder. Forrige uke trente norske jagerfly sammen med seks amerikanske B-52 bombefly. Deretter dukket den «hemmelige» amerikanske ubåten USS Seawolf utenfor Tromsø. Onsdag denne uken fløy et overvåkningsfly av typen RC-135 langs norskekysten opp til Barentshavet. Flyet sirklet utenfor Kola-halvøya der den russiske nordflåten har baser for sin ubåtflåte.

Powered by Labrador CMS