Nyheter

DIALOG: USA og Russland viderefører onsdag dialogen som presidentene Joe Biden og Vladimir Putin startet med sitt toppmøte i Genève i forrige måned
DIALOG: USA og Russland viderefører onsdag dialogen som presidentene Joe Biden og Vladimir Putin startet med sitt toppmøte i Genève i forrige måned

USA og Russland møttes for å stabilisere forholdet

Russland og USA hadde onsdag samtaler med mål om å redusere risikoen for konflikt og atomkrig. Amerikanske myndigheter kaller diskusjonene «profesjonelle».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Representanter fra de to landene møttes i Genève for å videreføre dialogen som ble startet med presidenttoppmøtet i forrige måned.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Hensikten med samtalene er å stabilisere forholdet mellom de to landene, som er det dårligste på mange år. Men i begge hovedsteder ble forventningene dempet, og det er ikke meldt om konkrete resultater av noe slag.

Den viktigste saken på dagsordenen var nedrustning. Tidligere i år ble USA og Russland enige om å forlenge avtalen Ny Start, som regulerer landenes atomvåpenarsenaler.

Forutsigbarhet

– Selv i spente tider er vi forpliktet til å vise forutsigbarhet og minske faren for væpnet konflikt og trusselen om atomkrig, sa den amerikanske talsmannen Ned Price da samtalene var over. Han beskrev diskusjonene som viktige og profesjonelle.

Partene er enige om å møtes igjen i september og i mellomtiden holde uformell kontakt om hvilke temaer delegasjonene skal drøfte. Medlemmer av den amerikanske delegasjonen i Genève vil torsdag orientere de Nato-allierte under et besøk i Brussel.

Les mer: CIA-veteran skal etterforske mystiske sykdomstilfeller

Det russiske utenriksdepartementet sier at samtalene rettet seg mot opprettholdelse av strategisk stabilitet og utsiktene til nedrustning og spenningsreduserende tiltak.

Peskov slår tilbake

Samtidig som to landenes delegasjoner møttes i Genève, pisket Putins talsmann i Kreml, Dmitrij Peskov, opp den politiske polemikken ved å si at president Joe Biden hadde et fundamentalt feilaktig bilde av Russland.

HILSER: USAs viseutenriksminister Wendy Sherman og Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov hilste ved starten av samtalene i Genève onsdag.
HILSER: USAs viseutenriksminister Wendy Sherman og Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov hilste ved starten av samtalene i Genève onsdag.

Biden sa tirsdag at president Vladimir Putin hadde et stort problem ved at han sitter på toppen av en økonomi som har atomvåpen, men ikke noe annet.

– Han vet at han er ute å kjøre, noe som gjør ham enda farligere etter mitt syn, sa Biden.

Ikke overraskende ble dette dårlig likt i Moskva, der Peskov sa at USAs leder åpenbart har dårlig innsikt i det moderne Ryssland.

– Russland er en atommakt, men en ytterst ansvarlig atommakt, og dessuten har vi olje- og gassektoren, understreket Putins talsmann.

Første gang

Biden og Putin møttes i Genève i juni for første gang etter at Biden ble valgt til president.

Den amerikanske delegasjonen ble ledet av viseutenriksminister Wendy Sherman, og på russisk side var det viseutenriksminister Sergej Rjabkov som førte ordet. Samtalene fant sted bak lukkede dører. Det var ingen medier til stede og ingen pressekonferanse.

Amerikanerne har lagt ut to bilder av viseutenriksministrene, det ene viser de to med munnbind idet de hilser med albuen.

Rjabkov sa til russiske medier tirsdag at samtalene vil gjøre det mulig å få inntrykk av hvor sterkt USA ønsker å opprette en «målrettet, energisk dialog om strategisk stabilitet».

Les mer: Robert Mood om Afghanistan: – Vi burde stilt både militære ledere og politikere til ansvar

Powered by Labrador CMS