Nyheter

KHARKIV: Et pansret kjøretøy i flammer i Ukrainas nest største by Kharkiv søndag. Natt til mandag gikk flyalarmen i byen.

Russland stenger luftrommet for 36 land

Russland stenger luftrommet sitt for flyselskaper fra 36 land deriblant Norge. Samtidig er forhandlere fra Russland og Ukraina på plass i Hviterussland, men foreløpig er det taust fra samtalene. Her er oppdateringer om krigen i Ukraina mandag 28. februar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland stenger luftrommet sitt for flyselskaper fra 36 land, deriblant Norge, etter at EU og en rekke land søndag stengte sine luftrom for russiske fly.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Også Sverige, Danmark og en rekke EU-land står på listen som er lagt ut av russiske luftfartsmyndigheter. Storbritannia står også på listen.

Restriksjonene er et gjengjeldelsestiltak etter at flere land og EU i helgen vedtok å stenge sine luftrom for russiske fly, også privatfly, skriver de russiske luftfartsmyndighetene i kunngjøringen.

Fra mandag forbys russiske fly å lande, lette og fly over EU-landene.

Tillatelse

Russiske luftfartsmyndigheter legger til at flyselskap fra de 36 landene bare kan fly inn i Russlands luftrom med en spesiell tillatelse.

Også det ikke-europeiske landet Canada står på listen, da de i helgen vedtok å stenge sitt luftrom for russiske fly. USA holder sitt luftrom åpent, og Russland gjør det samme for amerikanske fly.

Avlyser reise

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov melder også mandag at han avlyser sin reise til FN i Genève tirsdag, hvor han etter planen skulle tale til FNs menneskerettighetsråd.

– Han har blitt tvunget til å avlyse reisen på grunn av et enestående forbud mot russiske fly i luftrommet til en rekke EU-land som har innført anti-russiske sanksjoner, tvitrer Russlands Genève-utsending.

Kunngjøringen kommer også etter at det haglet med kritikk mot Russland og fordømmelser av invasjonen i Ukraina på åpningsdagen av menneskerettighetsrådets årlige møte.

Taust fra forhandlingene mellom Russland og Ukraina

De ukrainske forhandlerne ankom Homjel-regionen sørøst i Hviterussland, ved grensa til Ukraina, med helikopter mandag, en snau halvtime før møtet etter planen skulle starte klokka 10.

Ukrainas krav under samtalene er krystallklart: Øyeblikkelig våpenhvile og tilbaketrekking av russiske styrker, het det i en uttalelse fra president Volodymyr Zelenskyjs kontor rett før møtet.

De ukrainske delegatene ankom møtet med helikopter.

Zelenskyj opplyste søndag at Ukraina ikke har stilt noen betingelser for å møte de russiske utsendingene.

Den ukrainske delegasjonen ledes av forsvarsminister Oleksij Reznikov og inkluderer også blant andre Zelenskyjs nære rådgiver Mykhailo Podolyak.

Avventer

Den russiske delegasjonen ledes av Vladimir Medinskij, men det er ikke kjent hvilke krav han har med i vesken.

– Hver eneste time med konflikt fører til nye tap blant ukrainske soldater, og vi er definitivt interesserte i å komme fram til avtaler så raskt som mulig, sa han før møtet.

– Men disse avtalene må tjene begge sider, la han til.

Russland kommer ikke til å kunngjøre sin posisjon i forkant av samtalene med delegasjonen fra Ukraina, understreket president Vladimir Putins talsmann Dmitrij Peskov mandag morgen.

Her ankommer den russiske delegasjonen møtet i Hvitrussland.

– Jeg foreslår at vi avventer samtalene. Jeg kommer ikke til å kunngjøre noen forhandlingsposisjoner, sa han.

Hviterusslands viseutenriksminister Vladimir Makej åpnet ifølge statlige medier mandagens forhandlingsmøte, som finner sted på ukjent sted i Homjel-regionen. Byen Homjel ligger rundt 50 kilometer fra grensa til Ukraina.

Abaramovitsj

Hvem som deltar i de to delegasjonene er ikke kjent, men ifølge den ukrainske filmregissøren Alexander Rodnyanskyj har Ukraina bedt den styrtrike russisk-israelske oligarken og Chelsea-eieren Roman Abramovitsj om å utnytte sine kontakter i Moskva og Kreml.

Rodnyanskyj bekrefter dette overfor The Guardian , men sier samtidig at Abramovitsjs rolle er «begrenset». Det er ingenting som tyder på at han deltar under forhandlingene i Hviterussland.

– Jagerfly fra EU ankommer Ukraina

Jagerfly fra EU er på vei til Ukraina, ifølge seniorrådgiver Alexandre Krauss i EU-parlamentet. Flyene er del av våpenpakken som EU kunngjorde søndag.

– Flyene er i ukrainsk luftrom innen en time, skrev Krauss på Twitter søndag kveld.

Ukraina skal ha bedt om fly som de kjenner fra før, og ifølge eksperter er det trolig snakk om leveranser av den russiskproduserte modellen Mig-29, som fortsatt finnes i Polen, Slovakia og Bulgaria.

Bulgaria har dessuten flere fly av modellen Sukhoj Su-25, som det ukrainske flyvåpenet også kjenner.

Det forelå nærmere klokken 1 natt til mandag ingen bekreftelse på at flyene hadde ankommet Ukraina.

450 MILLIONER: EUs utenrikssjef Josep Borrell kunngjorde søndag kveld at EU stiller opp med en våpenpakke verdt 450 millioner euro til Ukraina. Jagerfly er del av pakken.

Tidligere søndag kveld kunngjorde EUs utenrikssjef Josep Borrell at EU skal levere våpen til en verdi av 450 millioner euro, nærmere 4,5 milliarder kroner, til Ukraina. Som del av pakken nevnte han jagerfly fra EU.

– Vi skal til og med skaffe jagerfly. Vi snakker ikke bare om ammunisjon. Vi skaffer til veie viktigere våpen til krigen, sa han på en pressekonferanse.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba hadde tidligere gitt beskjed til EU om at Ukraina «trenger den type jagerfly som den ukrainske hæren er i stand til å bruke, og noen medlemsland har denne type fly», ifølge Borrell.

vaktsjef@ntb.noBilde: _MowFUyGTM4EUs utenrikssjef Josep Borrell kunngjorde søndag kveld at EU stiller opp med en våpenpakke verdt 450 millioner euro til Ukraina. Jagerfly er del av pakken. Foto: Stephanie Lecocq / pool via AP / NTB

Luftvernsirener i flere ukrainske byer mandag morgen

I flere ukrainske byer lød luftvernsirener mandag morgen, og byen Tsjernihiv ved grensen til Hviterussland ble kraftig beskutt.

Ifølge BBC s reporter i Ukraina ble luftvernsirene utløst i byene Tsjerkasy, Dnipro, Kharkiv og Vinnytsia mandag morgen.

Samtidig kom det meldinger om at grensebyen Tsjernihiv, nord for hovedstaden Kyiv og ved grensen mot Hviterussland, var blitt kraftig beskutt natt til mandag.

Les også: Disse våpnene bruker Russland mot Ukraina

I løpet av natten hadde også vært sammenstøt mellom russiske sabotasjegrupper inne i Kyiv og ukrainske styrker, melder BBC.

Like etter klokka 8 lokal tid kunne likevel innbyggere i Kyiv forlate tilfluktsrommene hvor de har måttet tilbringe helgen etter at det ble innført portforbud. Matbutikker ble tillatt åpnet og kollektivtransporten ble satt i trafikk.

Russland hevder å ha truffet nærmere 1.000 mål i Ukraina

Tallene kom fra talsmann Igor Konasjenkov for det russiske forsvarsdepartementet søndag.

Ifølge generalmajoren har Russland også skutt ned åtte kampfly, sju helikoptre og elleve kampdroner. De hevder i tillegg å ha destruert ytterligere 28 fly på bakken, sammen med 223 stridsvogner og andre kampkjøretøy.

Opplysningene er ikke bekreftet av uavhengige kilder. Og Konasjenkov oppgir ingen informasjon om tap på russisk side. Han sier russiskstøttede separatister har rykket fram nye 12 kilometer i Donmbas-regionen og tatt to tettsteder nordøst for havnebyen Mariupol.

Nær den østlige byen Kharkiv sier Konasjenkov at en tropp med ukrainske soldater har overgitt seg. Han sier de kan dra tilbake til familiene sine så snart de byråkratiske formalitetene er i orden.

Ukraina anklager Russland for å også ha angrepet en rekke sivile mål, noe Russland avviser.

Powered by Labrador CMS