Nyheter

RØMMER: Russiske styrker i Kharkiv-regionen skal ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet ha trukket over på russisk side av gensen.
RØMMER: Russiske styrker i Kharkiv-regionen skal ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet ha trukket over på russisk side av gensen.

USA: Russiske styrker trekker seg inn i Russland

Russland har i stor grad oppgitt Kharkiv-regionen, og mange av enhetene deres trekker seg inn i russisk territorium, er analysen til USAs forsvarsdepartement.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver Reuters , som rapporterer fra en pressebrifing.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vår vurdering er at ukrainerne gjør framskritt i kampen for å frigjøre og gjenerobre områder i sør og øst, sa en høystående tjenestemann i det amerikanske forsvaret under pressemøtet.

Han sier videre at på bakken i og rundt Ukrainas nest største by, Kharkiv, har russiske styrker i stor grad oppgitt territoriene de erobret tidligere i krigen.

– De har trukket seg mot nord og øst. Mange av disse enhetene har krysset grensen inn i Russland.

Gjenerobret store områder

Ukraina har gjenerobret 6.000 kvadratkilometer fra de russiske invasjonsstyrkene denne måneden, sier president Volodymyr Zelenskyj.

Det er en kraftig oppjustering fra tallet Zelenskyj oppga lørdag, da han sa at de ukrainske styrkene hadde gjenerobret 2.000 kvadratkilometer.

Ukraina har gjennomført en lynoffensiv i Kharkiv og tatt store områder, og har samtidig gjenerobret områder både sør i Kherson-regionen og i Donbas.

Ukrainske myndigheter hevder at opptil 20 byer og tettsteder i Kharkiv- og Donetsk-regionene er blitt gjenerobret i løpet av de siste 24 timene.

Det er i en situasjonsrapport fra generalstaben at man kan lese påstanden. Blant annet er landsbyene Velykyi Burluk og Dvoritsjna nord i Kharkiv-fylket blitt forlatt av russiske styrker.

Grusomme funn i tidligere russisk-okkuperte områder

Fire drepte sivile er funnet i en gjenerobret ukrainsk by med skader som antyder at de er blitt torturert, sier ukrainsk påtalemyndighet

Likene ble funnet i byen Zaliznytsjne i Kharkiv, opplyser den regionale påtalemyndigheten. Innbyggere skal ha fortalt at russiske styrker hadde drept sivile der.

– 11. september fant politimyndigheter fire lik. Alle viste tegn på tortur. Tre av dem var gravlagt nær private hus, den fjerde ble funnet inne på en asfaltfabrikk, opplyser påtalemyndigheten.

Nyhetsbyrået AFP skriver at deres journalist har sett ukrainske myndigheter grave opp lik også i andre byer i Kharkiv i etterforskningen av mulige krigsforbrytelser.

KRIGSFORBRYTELSER: Ukrainsk politi graver opp uidentifiserte mennesker drept av russiske styrker i den nylig frigjorte byen Grakovo i Kharkiv-regionen 9. september 2022.
KRIGSFORBRYTELSER: Ukrainsk politi graver opp uidentifiserte mennesker drept av russiske styrker i den nylig frigjorte byen Grakovo i Kharkiv-regionen 9. september 2022.

Strøm- og vannforsyning tilbake

De store strømbruddene som har rammet det østlige Ukraina etter at landet gjenerobret deler av regionen har nå blitt løst, ifølge ukrainske myndigheter.

Myndighetene i Kharkiv, Ukrainas nest største by, sier at om lag 80 prosent av befolkningen har fått tilbake strøm- og vannforsyningen.

Les også: Krigen er inne i «tredje fase»

– Dere er helter. Takk til alle som gjorde så mye som mulig på denne svært vanskelige natten for Kharkiv, slik at vi fikk tilbake et normalt liv i byen så fort som mulig, skriver ordfører Ihor Terekhov på Telegram.

Det skal ha vært russiske angrep på infrastrukturen i regionen som førte til store strømbrudd søndag.

Luftangrepene har imidlertid fortsatt. Et administrasjonsbygg i sentrum av Kharkiv ble angrepet med et missil mandag. En person ble drept og brannen tok lang tid å slukke.

SAMHOLD: To ukrainske kvinner holder rundt hverandre og ser på ruinene av en bygning etter et russiske bombeangrep i Kharkiv sent i august.
SAMHOLD: To ukrainske kvinner holder rundt hverandre og ser på ruinene av en bygning etter et russiske bombeangrep i Kharkiv sent i august.

Russland fortsetter invasjonen

Russland har innrømmet at de trekker seg ut av store deler av Kharkiv-regionen, angivelig på grunn av en strategisk omgruppering. Blant annet har Ukraina inntatt den strategisk viktige byen Izium.

Men russerne har ingen planer om å avslutte invasjonen av nabolandet.

– Den spesielle militæroperasjonen vil fortsette fram til de opprinnelige målene blir oppnådd, sier Kremls talsmann Dmitrij Peskov mandag.

Powered by Labrador CMS