Nyheter

TIRASPOL: En kvinne går forbi hovedkvarteret til de russiske styrkene i Moldova i hovedstaden Tiraspol i november 2021, da Russland samlet styrker langs grensen i Ukraina.

Lavrov advarer mot angrep på russiske styrker i Transnistria

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at handlinger som utgjør en trussel mot russiske styrker i Transnistria, vil anses som et angrep på Russland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Uttalelsen kom under en tale på en russisk diplomatskole.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Alle bør forstå at handlinger som skaper en trussel mot sikkerheten til våre soldater, vil, i tråd med internasjonal lov, anses som et angrep på Russland, sa Lavrov.

Russland har utstasjonert det de omtaler som fredsbevarende styrker i utbryterrepublikken Transnistria i Moldova siden 1992. Russiske styrker vokter også over et stort russisk ammunisjonslager i regionen. Transnistria grenser også til Ukraina.

Les også: Hemmelig samarbeid med amerikanske spesialstyrker

Moldovske myndigheter har flere ganger protestert på den russiske utstasjoneringen og det har vært frykt for at det skal brukes som et påskudd til å angripe landet.

Høyt spenningsnivå

I april skjedde det en serie eksplosjoner i Transnistria som førte til et svært høyt spenningsnivå i regionen. Det er blitt advart fra flere om at såkalte falskt flagg-angrep i Transnistria kan bli brukt som et påskudd for Russland til å angripe landet.

USA har blant annet advart mot at Russland planlegger å etablere ei landbru gjennom Ukraina til Transnistria, noe også russiske forsvarstopper har antydet at er ønskelig.

Les også: Ukrainsk personell får opplæring i Norge

Transnistria er folkerettslig en del av Moldova, men russiskstøttede separatister grep makten der etter Sovjetunionens sammenbrudd.

Lignende utbryterrepublikker i Georgia førte til en kortvarig krig mellom Russland og Georgia i 2008.

Powered by Labrador CMS