Nyheter:

AVSTAND: Tsjekkere demonstrerte mot president Milos Zeman forrige uke. Demonstrantene forsøkte å opprettholde smittevernet.
AVSTAND: Tsjekkere demonstrerte mot president Milos Zeman forrige uke. Demonstrantene forsøkte å opprettholde smittevernet.

Utvisning av russiske diplomater og arrestasjon av paramilitære: - Kan bli en vekker for mange

18 utviste russiske diplomater og fem arresterte prorussiske tsjekkere. Eksperter mener disse to hendelsene kan endre opinionen i Tsjekkia.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag demonstrerte flere tusen mennesker i Praha mot Tsjekkias russiskvennlige president Milos Zeman, og krevde ham avsatt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Kritikken går blant annet på at han ventet nesten en uke med å uttale seg om avsløringene om den russiske militære etterretningen GRUs rolle i en serie eksplosjoner i et ammunisjonslager i Vrbetice i Tsjekkia i 2014, der to personer mistet livet. Da han endelig uttalte seg om kvelden søndag 25. april, sa presidenten at russiske agenter bare var en av to teorier om eksplosjonene i 2014, og at man også måtte se på muligheten for at det var en ulykke.

Zeman er høyrepopulistisk og euroskeptisk, og har lenge vært positivt innstilt til Russland og president Vladimir Putin selv om han som tsjekkisk president har liten politisk makt.

ANKLAGES: President Milos Zeman har lenge vært prorussisk. Demonstranter anklager ham for forræderi.
ANKLAGES: President Milos Zeman har lenge vært prorussisk. Demonstranter anklager ham for forræderi.

David Stulik, fra tankesmien European Values Center for Security Policy, mener at Zemans taushet om avsløringene, er et indirekte indisie på hvor sterke bevisene faktisk er.

– På lørdag la statsministeren og visestatsministeren (som også er innenriksminister) frem for presidenten alle bevisene rundt eksplosjonene. Hvis de ikke hadde vært hundre prosent overbevisende, hadde Zeman umiddelbart gått til media og stilt spørsmålstegn ved det hele.

Moskva-Praha-Wien-Salisbury

Utvisningen henger sammen med det som er GRUs antatte rolle i en serie eksplosjoner i byen Vrbetice nær Ostrava 16. oktober 2014. Et ammunisjonslager ble ødelagt, og med det 58 tonn ammunisjon. I tillegg ble to sivile drept. 3. desember samme år ble 98 tonn våpen og ammunisjon ødelagt i en ny eksplosjon.

Ammunisjonen var ment å selges til den ukrainske hæren, som befant seg i krig med russiskstøttede separatister og russiske styrker øst i landet, via en bulgarsk våpenhandler. Våpenhandleren ble senere forsøkt drept i Sofia i 2015.

Tsjekkisk politi har identifisert to av GRU-offiserene involvert som Ruslan Boshirov og Anatolij Chepiga. De samme to er også etterlyst for drapsforsøket på avhopperen Sergej Skripal i Salisbury i England i 2018. Boshirov og Chepiga fløy til Praha fra Moskva med falske pass 13. oktober, og dro derfra videre til Ostrava der de tok inn på et tok inn på et hotell. Ved hjelp av falske pass, skaffet de seg adgang til ammunisjonslageret, sammen med 2-4 andre GRU-offiserer som alt var stasjonert i Tsjekkia. 16. oktober fløy de hjem igjen fra Wien, ifølge tsjekkisk politi etter å ha plassert ut sprengladninger.

Etterforskningen ble gjenopptatt etter at de samme falske passene dukket opp i forbindelse med drapsforsøket på Skripal. Tsjekkiske påtalemyndigheters hypotese er at eksplosjonene var ment å etter at våpnene var sendt til Bulgaria på vei til Ukraina.

Russland har svart med å utvise et tilsvarende antall tsjekkiske diplomater, men har nå inngått en avtale med Tsjekkia der begge reduserer staben på ambassadene sine.

– Måtte ha noe å dømme dem for

To dager etter utvisningen av diplomatene, ble fem medlemmer av den paramilitære gruppen Tsjekkiske reservesoldater arrestert for å ha støttet terrorisme.Tsjekkiske reservesoldater skal ha sendt frivillige medlemmer for å slåss for de russiskstyrte opprørsrepublikkene i Øst-Ukraina, i håp om at de kunne skaffe seg erfaring som senere kunne brukes i hjemlandet.

Både tsjekkiske sikkerhetstjenester og medier har snakket om organisasjonen i flere år. Kacper Rekawek, forsker ved Counter-exremism project, mener at når politiet aksjonerte mot dem først nå, skyldes det både at saken med ammunisjonslageret og de utviste diplomatene har skapt en god anledning, og at det tidligere har vært vanskelig å finne noe å dømme de paramilitære for.

– Etter tsjekkisk lov er det forbudt å slåss for et annet land, men hodepinen har vært at opprørsrepublikkene ikke er anerkjente som stater slik at loven teknisk sett ikke gjaldt her. De har forsøkt flere ting å dømme dem for, men endte opp med terrorisme definert som å angripe en stat, i dette tilfellet en annen stat, dvs. Ukraina. Disse sakene har blitt kjørt gjennom rettssystemet, der en som fortsatt befinner seg i Ukraina fikk hele 15 års fengsel mens andre fikk kortere straffer. Dette har gjort at man endelig kan gå etter lederne og de som har tilrettelagt for det.

Nasjonalister, men også tsjekkere

Russiskvennlige, tsjekkiske alternativmedier har forsøkt å komme med alternative forklaringer på eksplosjonene og utvisningene. Også det russiskvennlige og fremmedfiendtlige partiet Frihet og direkte demokrati (på tsjekkisk forkortet som SDP) har kritisert etterforskningen og utvisningen.

David Stulik fra tankesmien European Values Center for Security Policy.
David Stulik fra tankesmien European Values Center for Security Policy.

David Stulik tror de siste dagenes avsløringer om eksplosjonene i Vrbetice, utvisningen av diplomatene og nå aksjonen mot Tsjekkiske reservesoldater, vil bli en vekker for mange av dem som har støttet prorussiske partier og organisasjoner. Akkurat nå er Frihet og direkte demokrati og kommunistpartiet de to viktigste motstanderne av etterforskingen av eksplosjonene og myndighetenes reaksjoner.

– Det er klart en endring i den offentlige opinionen nå. Selv om de er nasjonalister er de tsjekkere, og det er vanskelig for dem nå å både forsvare Russlands oppførsel, og å rasjonalisere sin egen støtte. Så jeg tror støtten vil gå ned nå, til og med blant dem som støtter kommunistpartiet er det nå flere som sier at Russland er en trussel. Mange er eldre folk, som husker hvordan Praha-våren ble slått ned. Så det er klart en endring i offentlig opinion nå.

Powered by Labrador CMS