Nyheter:

Mannen som er siktet for overlevering av sensitivt matermale ble anholdt på Villa Paradiso på Torshov der han møtte en angivelig russisk agent.
Mannen som er siktet for overlevering av sensitivt matermale ble anholdt på Villa Paradiso på Torshov der han møtte en angivelig russisk agent.

Norge utviser russisk diplomat etter spionsiktelse

Utenriksdepartementet har besluttet å utvise den russiske diplomaten som møtte en nordmann som nå er siktet for spionasje.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har orientert Russlands ambassadør om at en medarbeider ved den russiske ambassaden er uønsket som diplomat og vil bli bedt om å forlate Norge. Det er fordi han har utført handlinger som ikke er forenlige med hans rolle og status som diplomat, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide i Utenriksdepartementet i en pressemelding.

Bakgrunn: Skal ha møtt russisk agent på restaurant i Oslo

Utenriksdepartementet har valgt ikke å gå ut med navn eller identitet på diplomaten.

Så langt har det ikke kommet noen reaksjon fra russisk side.

Diplomatisk immunitet

Utvisningen kommer etter at en norsk-indisk mann mandag ble varetektsfengslet i fire uker, siktet for å ha avslørt statshemmeligheter.

Har du tips eller innspill i denne saken? Kontakt oss kryptert på appen Signal på +4745204315

Den 50 år gamle mannen ble lørdag pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på en restaurant i Oslo. Han var da i møte med den russiske diplomaten som nå er utvist fra Norge. PST har omtalt russeren som en etterretningsoffiser.

Russeren har for sin del diplomatisk immunitet, noe som innebærer at han ikke kan straffeforfølges i Norge, opplyste PST til NTB tirsdag.

Russeren ble derfor ikke pågrepet da PST gikk til aksjon.

– Vi har nok kun fokus på nordmannen. Etterretningsoffiserer og diplomater har immunitet. PST kan ikke begjære noe her. Det blir nok UD, sa seniorrådgiver Martin Bernsen i PST tirsdag.

Den russiske diplomaten skal ifølge PST ha møtt den nå spionsiktede nordmannen flere ganger.

Mer spionstoff? Koronaviruset: Et eventyr for spioner

Fikk penger

Nordmannen nekter straffskyld i saken, men har i avhør innrømmet at han har fått penger for å gi informasjon.

Mannen jobbet i DNV GL (tidligere Det Norske Veritas) og hadde gjennom jobben tilgang på hemmeligstemplet materiale. I fengslingskjennelsen fra Oslo tingrett mandag går det fram at 50-åringen har overlevert informasjon til kontakten i bytte mot et «ikke ubetydelig kontantbeløp».

DNV GL opplyser at siktede hovedsakelig jobbet med avansert materialteknologi. Han hadde ikke sikkerhetsklarering og har derfor ikke jobbet med forsvarsprosjekter.

Powered by Labrador CMS