Nyheter

AKTOR: Politiadvokat Linn Rognli Hansen er aktor i saken om et overgrepstiltalt befal. Saken har gått i Nord-Troms og Senja tingrett.
AKTOR: Politiadvokat Linn Rognli Hansen er aktor i saken om et overgrepstiltalt befal. Saken har gått i Nord-Troms og Senja tingrett.

Påstand om ni måneders fengsel for overgrepstiltalt befal

FINNSNES (Forsvarets forum): Aktor Linn Rognli Hansen mener at tiltalte var bevisst maktforholdet mellom seg og fornærmede. Forsvareren til mannen ber om frifinnelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken mot hærbefalet er behandlet i Nord-Troms og Senja tingrett i to dager. Fredag ettermiddag la aktor Linn Rognli Hansen ned påstand om ni måneder fengsel for mannen i 40-årene.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Under bevisførselen i denne saken, så har vi brukt mye tid på hva stillingen som (hans stilling som ledende befal, red.anm) innebærer, sa hun innledningsvis.

– Overordnet

Han var tiltalt for å forsøke å skaffe seg seksuell omgang gjennom misbruk av sin stilling, for å ha foretatt seksuell handling med noen som ikke har samtykket i det og for i ord eller handling å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke hadde samtykket i det.

Aktor sa videre under sin sluttprosedyre at tiltalte var opptatt av at han ikke var i kommandolinjen over fornærmede.

– Vitnene har gitt forskjellige beskrivelser om hvordan de så på han. «Tillitsrolle», «han som tok alvorspraten», «hans person som gjorde at han reagerte ekstra», «han er sjefen vår», «han har en befalsingsmakt, han er en leder som kan gi pålegg», refererte Rognli Hansen fra vitneforklaringene.

– Det er ikke noe tvil om at han hadde høyere rang enn fornærmede, han var flere grader over henne, han hadde en overordnet posisjon, sa hun.

Etter retten var hevet, kommenterte aktor overfor Forsvarets forum at bevisføringen har vært som forventet.

– Det er ingenting som har endret seg siden tiltalen kom.

Det er viktig at denne saken kom til retten fordi det kan ha betydning for andre med lignende opplevelser, men som ikke har turt å varsle og si fra.

FORSVARER: Advokat Kristine Aastrøm representerer den tiltalte mannen.
FORSVARER: Advokat Kristine Aastrøm representerer den tiltalte mannen.

Ber om frifinnelse

Mannen nektet straffskyld for samtlige punkter. Hans forsvarer, Kristina Aastrøm, la ned påstand om frifinnelse i sin sluttprosedyre.

Hun la vekt på at han nylig hadde sluttet i avdelingen og byttet jobb innad i Forsvaret.

– Da han var i (avdelingen, red.anm), hadde han heller ikke myndighetsutøvelse overfor fornærmede. Han kunne ikke utøve myndighet overfor henne. Begge forklarer at de ikke hadde daglig kontakt, sa forsvareren.

I løpet av de to dagene som var satt av til saken, har fornærmede og tiltalte forklart seg om en kveld i fjor sommer. Ifølge tiltalen befølte, blottet og tvang han henne til å ta på kjønnsorganet sitt. I tillegg er det skildret slibrige og seksualiserte meldinger som han sendte henne i etterkant av hendelsen.

Tiltalte benektet i sin forklaring at flere av hendelsene som er omtalt i tiltalen, fant sted.

Mannen har erkjent at han sendte meldingene, men har ikke erkjent straffskyld for punktet som omhandler «i ord eller handling å ha utvist seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke hadde samtykket i det.»

Fornærmedes bistandsadvokat Ingunn Tøllefsen ber om oppreisning på 65.000 kroner.

Ønsker du å fortelle om mobbing, seksuell trakassering eller overgrep i Forsvaret? Du kan ta kontakt med Forsvarets forums journalister gjennom tradisjonelle eller krypterte kanaler.

Powered by Labrador CMS