Nyheter

VETERAN: Alle i Forsvaret er veteraner, mener forsvarssjef, Eirik Kristoffersen. Her ser vi soldater fra Akershus kommandantskap på øvelse.
VETERAN: Alle i Forsvaret er veteraner, mener forsvarssjef, Eirik Kristoffersen. Her ser vi soldater fra Akershus kommandantskap på øvelse.

Forsvarssjefen vil ha utvidet veteranbegrep: – Helt enig, sier generalsekretæren i NVIO

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen mener flere bør falle under veteranbegrepet. Han får støtte fra Norges største veteranforbund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

«For meg er veteraner alle som har tjenestegjort for Forsvaret, både utenlands og i Norge.»

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver forsvarssjef Eirik Kristoffersen i et debattinnlegg i Forsvarets forum. Standpunktet som vil innebære at flere tusen, inkludert sivilt tilsatte, vil kunne kalle seg veteran blir møtt med støtte fra Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO).

– Jeg er helt enig med forsvarssjefen, sier generalsekretæren i NVIO Bjørn Robert Dahl.

– Det er rundt 8000 til 9000 som hvert år gjennomfører operasjoner innenlands. Vi har også mottatt henvendelser fra norske soldater i blant annet Enhanced Forward Presence (Nato-styrker i Baltikum og Polen, journ. anm.) som er oppgitt over at de ikke blir gitt den anerkjennelsen og respekten veteraner fra andre operasjoner blir tilkjennegitt, fortsetter han.

Forberedt på kjeft

Generalsekretæren som er øverste sjef for forbundet med rundt 7000 medlemmer og flere titalls lokalforeninger mener at langt flere bør kunne falle under veteranbegrepet.

Generalsekretær i NVIO Bjørn Robert Dahl støtter forsvarssjefens nye forslag til veteranbegrep.
Generalsekretær i NVIO Bjørn Robert Dahl støtter forsvarssjefens nye forslag til veteranbegrep.

Tidligere generalsekretær i NVIO Thor Lysenstøen har tidligere vært kritisk til å utvide veteranbegrepet, noe han mente ville gå i «disfavør av veteraner fra internasjonale operasjoner».

Du «banner ikke i kjerka» nå? Er du forberedt på å få kjeft av medlemmene dine?

– Jo, men det er gode diskusjoner som bringer oss videre. Jeg tror noe av skepsisen blant veteraner bunner i en frykt for en endring av rettigheter de nå besitter, sier Dahl og peker blant annet på økonomiske erstatningsordninger.

– Jeg ser likevel ikke noe grunn til at det skal skje på tross av at man får en bredere veterandefinisjon. Militært og sivilt personell må ha en følelse av å bli anerkjent og respektert for sitt bidrag i operasjoner.

I strid med veteranbegrep

I debattinnlegget skriver forsvarssjef Eirik Kristoffersen at alle i Forsvaret i bidrar med oppdragsløsning.

«Som vernepliktige inne til førstegangstjeneste, som sivilt eller militært tilsatte eller på årlig trening i Heimevernet eller repetisjonsøvelser. Mange av disse folkene har aldri deltatt i en internasjonal operasjon, men de har allikevel tatt ansvar for å verne vår suverenitet».

Ønske om et nytt veteranbegrep fra forsvarssjefen skiller seg fra gjeldende definisjon av veteraner i Stortingsmelding 15 «Også vi når det blir krevet – Veteraner i vår tid».

Der det heter at: «betegnelsen «veteran» om personell som deltar eller har deltatt i internasjonale operasjoner. Dette er i tråd med stortingsmelding nr. 34 handlingsplan og oppfølgingsplan. Denne innsatsen skiller seg fra andre former for militær aktivitet, fordi den innebærer deltakelse i risikofylte operasjoner i krigsområder».

Forsvarets forum har gjort Forsvarsdepartementet kjent med at forsvarssjefen ønsker å innlemme flere under veteranbegrepet. Vi publiserer et eventuelt svar så snart det foreligger.

Powered by Labrador CMS