Nyheter

RENHOLD: Rødt ber regjeringen om å skynde seg med å hente renholdet hjem til Forsvaret så fort som mulig.

Rødt: Regjeringen må få renholdet tilbake til Forsvaret

Regjeringen kommer til å bryte løftet de ga om å avprivatisere renholdet i Forsvaret innen 100 dager, sier Mímir Kristjánsson.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Artikkelen er oppdatert med sitater fra forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Stortingsrepresentanten fra Rødt sier det haster å få renholdet tilbake på Forsvarets hender.

– Som i så mange andre tilfeller har de vist seg at det ikke fornuftig å privatisere. Lønnen og arbeidsbetingelsene for de som vasker i Forsvaret har blitt dårligere, og det har også gitt et dårligere resultat, sier Kristjánsson til Forsvarets forum.

Mímir Kristjánsson i Rødt ber regjeringen om å avprivatisere renhooldet i Forsvaret.

Han viser til at Arbeiderpartiet forpliktet seg til å legge fram en plan for å hente renholdet i Forsvaret tilbake fra det private innen 100 dager i regjering.

Og i Hurdalsplattformen fra 14. oktober 2021 heter det at regjeringen vil «Sørge for at renholdet i hele forsvarssektoren igjen blir organisert i Forsvarets egen regi».

– Det løftet kommer til å bli brutt. Det er også urovekkende at regjeringen ikke er i stand til å tidfeste en plan for når dette vil skje, sier Kristjánsson.

Kuttet kontrakten

I fjor sommer brøt det danske forsvaret kontrakten med servicegiganten ISS. Misnøyen ble stor fordi mange mente ISS ikke leverte de tjenestene de hadde avtalt. Det resulterte i opprettelsen av Facebook-gruppen «Til kamp mot ISS».

Også i Norge har Forsvarets samarbeid vært kontroversielt. Og i 2019 kastet Forsvarsdepartementet ut ISS fra sine egne kontorer da det ikke var fornøyd med arbeidet.

Arbeidstakerorganisasjoner har også tatt til ordet for å avslutte kontraktene med private renholdsfirmaer.

Etter det Rødt-politikeren erfarer er det tre ulike selskaper som jobber med renhold i Forsvaret: ISS, Toma og Proffren. Og opprinnelig var det rundt 400 forsvarsansatte som jobbet med renhold, nesten alle i hele faste stillinger i Forsvaret.

Nå mener Kristjánsson at regjeringen må levere på løftet sitt, og henter de tilbake.

Mangler framdrift

– Det mangler en framdriftsplan på når det skal skje. Da jeg stilte spørsmålet til forsvarsministen på Stortinget ble jeg ikke beroliget. Jeg forstår at det ikke er lett å si opp kontrakter på kort tid, men det virker på meg som dette arbeidet ikker er prioritert av regjeringen, sier han.

Nå varsler Rødt-politikeren at han vi sende et skriftlig spørsmål til forsvarsministeren.

– Da er han nødt til å svare.

Forsvarsministeren: Arbeidet er i gang

Overfor Forsvarets forum uttaler forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) at jobben med å avprivatisere renholdet i Forsvaret er «godt i gang».

– Arbeidet ble faktisk påbegynt i departementet nesten på dag én etter regjeringsskiftet, skriver Enoksen til Forsvarets forum.

Han vil imidlertid ikke tidfeste når de er i mål med arbeidet.

– Jeg vil be om respekt for at det i den typen avtaler som er inngått, er både oppsigelsestider og forhold som skal ivaretas. Det med tanke på de ansatte som jobber i de bedriftene som i dag har oppdraget. Derfor er dette er nødvendigvis en sak som må ta noe tid, skriver Enoksen.

Han uttaler også at regjeringen har som mål å øke kvaliteten på renholdet i Forsvaret.

Powered by Labrador CMS