Nyheter

MIG: To av det polske luftforsvarets 28 Mig-29 – i sin tid anskaffet for 1 euro – flyr over to F-16-fly under en oppvisning i Polen i 2011. Ukraina har bedt Vesten om å gi dem flere kampfly i krigen mot Russland.

USA kaller Polens kampflytilbud overraskende

Polen er klar til å utplassere alle sine fly av typen Mig-29 på den amerikanske flybasen Ramstein i Tyskland. Flyene kan havne i Ukraina. Men USA er skeptisk.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ukrainas luftvåpen består av aldrende Mig-29 og Sukhoj-27 fra sovjettiden. Polen har 28 jagerfly av typen Mig-29. Ukrainerne har bedt om å få fly av nettopp denne typen, siden de er de eneste flyene de kan fly umiddelbart uten ytterligere opplæring.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa søndag at amerikanerne aktivt diskuterer en avtale med Polen for å forsyne Ukraina med flyene. I bytte vil USA kunne levere F-16-fly til Polen, ifølge amerikanske medier. Men Blinken har tonet ned muligheten for at noe Nato-land skal kunne levere fly til Ukraina.

Tirsdagens melding fra Polen ser ut til å ha overrasket amerikanerne.

Amerikansk skepsis

– Jeg var i et møte der jeg burde ha hørt om det, like før jeg kom til høringen i Senatet, så jeg tror at det faktisk var et overraskelsesskritt fra polakkene, sa det amerikanske utenriksdepartementets statssekretær Victoria Nuland i Senatet.

På spørsmål fra en senator om hvorvidt amerikanske tjenestemenn var koordinert med Polen før Warszawa kom med kunngjøringen, svarte Nuland:

– Ikke så vidt jeg vet.

Natt til onsdag norsk tid kommenterte også Pentagons talsmann John Kirby tilbudet fra Polen.

– Vi fortsetter å konsultere Polen og våre andre Nato-allierte om denne saken og de vanskelige logistiske utfordringene den utgjør, men vi tror ikke at Polens forslag er holdbart, sa Kirby.

Forsvarsdepartementets talsmann sa også at utsiktene til at jagerflyene stilles til rådighet for USA, og ved at de deretter tar av fra en amerikansk Nato-base for å fly inn i luftrom som Russland bestrider, gir «alvorlige bekymringer for hele Nato-alliansen».

Ber om bruktfly

Umiddelbart og uten kostnad skal flyene stilles til rådighet for amerikanske myndigheter, opplyser Polens regjering i en pressemelding tirsdag kveld. Samtidig ber Polen USA om å gi dem brukte fly med tilsvarende operasjonell kapasitet.

– Polen er ikke del av denne krigen, og Nato er heller ikke det. Det er derfor alle avgjørelser om å levere våpen må tas av hele Nato. Vi er klare til å gi vår flåte av jagerfly, men vi er ikke klare til å ta noen grep alene, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki da han på en pressekonferanse i Oslo ble spurt om dette betyr at de vil gi jagerflyene til Ukraina.

1 euro

Polen står klar til å umiddelbart etablere vilkårene for kjøp av flyene, heter det i pressemeldingen. Regjeringen ber videre andre Nato-allierte som eier Mig-29-fly, om å gjøre det samme.

Bare noen få tidligere Warszawapakt-land har fortsatt Mig-29-fly som Ukraina kan få bruk for i krigen mot den russiske invasjonsmakten. Slovakia har 14, mens Bulgaria har 11. Polens 28 fly anskaffet de fra Tyskland for en symbolsk sum på 1 euro for rundt 20 år siden.

Powered by Labrador CMS