Nyheter

KONSEKVENSER: Pressetalsperson i Pentagon, Pat Ryder, sier det ville blitt konsekvenser for Russland uansett om de bruker atomvåpen eller en skitten bombe.
KONSEKVENSER: Pressetalsperson i Pentagon, Pat Ryder, sier det ville blitt konsekvenser for Russland uansett om de bruker atomvåpen eller en skitten bombe.

Pentagon varsler skitten bombe-konsekvenser

USA har tidligere sagt at påstandene fra Russland om at Ukraina forbereder en såkalt skitten bombe, er usanne.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Pentagon gjentar at det «blir konsekvenser» om Russland tar i bruk atomvåpen eller en bombe der det er blandet inn radiologisk materiale.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det ville blitt konsekvenser for Russland, samme om de bruker et atomvåpen eller en skitten bombe, sa pressetalsperson Pat Ryder i Pentagon tirsdag.

Les også: Avviser russisk planlegging av falsk flagg-angrep

Usanne påstander

Ryder la til at han ikke vil gå i detalj om hva konsekvensene ville være, men sa at de «har blitt kommunisert på en rekke nivåer» til Russland. Ryder sa, slik USA har sagt tidligere, at russiske påstander om at Ukraina forbereder en såkalt skitten bombe er usanne.

Begrepet brukes gjerne om en bombe der det er blandet inn radioaktivt materiale. Ryder la til at USA «konstant overvåker» situasjonen.

– Jeg kommer ikke til å gå inn på spesifikke detaljer om hvordan, når og hvor. Men det sier seg selv at det er noe vi tar svært alvorlig og fortsetter å følge med på døgnet rundt, sa Ryder.

NATO-allierte

I tillegg til USA har flere andre vestlige land avvist den russiske påstanden, som har ført til spekulasjon på at russerne planlegger en falskt flagg-aksjon. Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba har avvist anklagen og hevder at Russland beskylder andre for ting de planlegger å gjøre selv.

Da Natos generalsekretær Jens Stoltenberg besøkte det amerikanske hangarskipet USS George H.W. Bush tirsdag, kunne han formidle at Nato-allierte avslår den falske påstanden om at Ukraina forbereder seg på å bruke radiologiske bomber på eget territorium.

Han sa også at Russland «ikke må bruke falske påskudd for ytterligere eskalering». Videre fordømte generalsekretæren Irans militære støtte til den russiske krigsinnsatsen, og sa «ingen land skal hjelpe angriperen i en ulovlig krig», og ønsket sanksjonene som allierte og EU implementerer mot Teheran velkommen.

Powered by Labrador CMS