Nyheter:

Opposisjonens budsjetter: Mer til Hæren i nord

Rødt vil bruke 188 millioner kroner mer på Forsvaret enn Regjeringen, mens Arbeiderpartiet legger opp til 378 millioner mer.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag legger Rødt frem sitt alternative statsbudsjett, men Forsvarets forum har fått noen nøkkeltall fra forsvarsbudsjettet på forhånd. 

Partiet vil bevilge 450 millioner kroner mer til Hæren enn det regjeringen har satt av i sitt statsbudsjett. Det skal sikre dedikert helikopterstøtte til Hæren med ni Bell-helikoptre på Bardufoss, øke antall årsverk i Hæren og tilrettelegge for framtidig oppbemanning i Hæren ved å øke volumet på lagførerutdanningen.

tillegg foreslår partiet 407 millioner kroner ekstra til Heimevernet. Det skal øke beredskapsorgansiasjonens mannskap til 45.000 soldater og legge til to ekstra treningsdøgn i året, får Forsvarets forum opplyst. 

Fikk du med deg denne? Høyre om 2. bataljon: – Forsvarssjefens anbefaling vil veie tungt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes avbildet i vandrehallen i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Rødt-leder Bjørnar Moxnes avbildet i vandrehallen i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix

Forsvarets forum har spurt partiet om de vil kutte i andre poster i budsjettet. Det vil ikke partiet svare på før deres alternative budsjett legges frem i sin helhet. Likevel får Forsvarets forum opplyst at de totale bevilgningene på forsvarsfeltet vil ligge 188 millioner kroner over det Regjeringen har foreslått og at kutt i enkeltposter på budsjettet vil gå til økninger i andre poster på forsvarsbudsjettet.

sine nettsider skriver Rødt at de vil avblåse kjøpet av nye jagerfly, melde Norge ut av Nato og heller søke mot et forsvarssamarbeid med våre nordiske naboland.

Hard kamp om 2. bataljon: Opposisjonen vil betale for fullt oppsatt bataljon

Arbeiderpartiet: Styrke Hæren i nord​

Arbeiderpartiet la frem sitt alternative budsjett mandag. Der har partiet lagt opp til et forsvarsbudsjett på 378 millioner kroner mer enn regjeringens forslag innebærer.

Også i Arbeiderpartiet er det lagt vekt på å styrke Hæren i Nord-Norge. De foreslår en økning av Hærens budsjett på 253 millioner kroner. Partiet skriver at de vil beholde egne hær-helikoptre i Nord-Norge, og både opprettholde og øke Hærens bemanning i Indre Troms.

Arbeiderpartiet foreslår ytterligere 86 millioner kroner til Sjøforsvaret, ytterligere 65 millioner kroner til Luftforsvaret og ytterligere 10 millioner kroner til Heimevernet.

Under «omprioriteringer», har partiet lagt opp til 30 millioner mindre til Forsvarsbygg, drift og 20 millioner mindre til Felleskapasiteter (Forsvarsstaben).

Statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre avbildet sammen på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre avbildet sammen på Stortinget. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Senterpartiet: Vil utrede muligheten for ny brigade

Regjeringen: Øke med 2 milliarder

Regjeringen foreslo en økning av forsvarsbudsjettet på over 2 milliarder kroner da de la fram Statsbudsjettet 7. oktober, skriver de på egne nettsider. Forsvarsbudsjettet for 2020 nærmer seg dermed 61 milliarder kroner. 

De skisserer om lag 6 milliarder til Hæren, 5,7 milliarder til Sjøforsvaret, inkludert Kystvakten og 6,9 milliarder til Luftforsvaret, inkludert Redningshelikoptertjenesten.

Natos toprosentmål: – Vanskelig å nå innen fem år

I Regjeringens forslag får Hæren bevilgninger til etablering og drift av nytt kampluftvern, mer ammunisjon til trening og øving, og reservedeler til stridsvogner. Dessuten vil Finnmark landforsvar styrkes og videre etablering av et jegerkompani ved Garnisonen i Sør-Varanger. 

Regjeringen setter av 105 millioner kroner til midlertidige tiltak som skal redusere de negative, operative konsekvensene av KNM Helge Ingstad-forliset. 

SV legger fram sitt alternative budsjett mandag 18. november, SP legger fram sitt tirsdag 19. november, mens MDG legger fram sitt torsdag 21. november.

Powered by Labrador CMS