Nyheter

ØVELSE: Et amerikansk kjøretøy kjører ut fra ferga i Risøyhamn på Andøya, og kjørte videre i kolonne til Andøya flystasjon.

Må be om lov til å gå inn i amerikanske kjøretøy

Norske nødetater må få tillatelse før de kan gå inn i amerikanske kjøretøy, om det skulle skje en ulykke under Nordic Response. 

Publisert Sist oppdatert

Hvis amerikanske soldater havner i en ulykke under Nordic Response, må norske myndigheter få tillatelse før de kan ta seg inn i kjøretøyet. 

Det er for å beskytte forsvarssensitiv informasjon.  

Det skriver Altinget, som har fått innsyn i et skriv riksadvokat Jørn Sigurd Maurud har sendt med pålegg og anvisninger til norske politidistrikter og departementer i forbindelse med Nordic Response.

I skrivet står det videre at slike tilfeller vanligvis vil være løsbare.

Riksadvokaten vurderer også at norsk rettsfølelse kan bli utfordret om utenlandske soldater begår grov kroppsskade eller overgrep på norske borgere, dersom soldaten straffeforfølges i landet de sendes fra. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Oppstår hendelser eller ulykker som involverer allierte styrker, skal jurisdiksjon, roller og ansvar avklares raskt og på en forutsigbar måte, sier førstestatsadvokat Reidar Bruusgaard til Altinget.

Powered by Labrador CMS