Nyheter

SVERIGES FORSVARSMINISTER: Pål Jonson er utdannet statsviter og tilhører partiet Moderaterna. Her avbildet på Oslo-besøk i 2022.
SVERIGES FORSVARSMINISTER: Pål Jonson er utdannet statsviter og tilhører partiet Moderaterna. Her avbildet på Oslo-besøk i 2022.

Sverige om Nato-baser: – Vi har valgt å gjøre som Norge

Sveriges regjering ønsker å fjerne forbehold om Nato-baser i landet.

Publisert

Den nye svenske regjeringen ønsker å gjentoppta diskusjonen om utenlandske baser i landet når Sverige blir medlem i Nato, ifølge landets forsvarsminister.

– Vi har valgt å gjøre som Norge: Ikke ta forbehold før man blir alliert, men ta opp det spørsmålet når medlemskapet er på plass, sier Sveriges forsvarsminister Pål Jonson til VG under den store svenske sikkerhetskonferansen i Sälen søndag.

Sveriges forrige regjering, ledet av sosialdemokraten Magdalena Andersson, tok forbehold om basepolitikken og lagring av kjernevåpen da de leverte landets Nato-søknad i mai i fjor.

Jonson vil ikke svare på hvordan han og den nye høyreregjeringen til statsministeren Ulf Kristersson, stiller seg til baser med utenlandske soldater i Sverige, men sier at det vil bli en diskusjon internt når medlemskapet er i orden.

– Sosialdemokratene var veldig opptatt av dette forbeholdet. Nå skal vi ha brede politiske diskusjoner. Den eksakte formuleringen får vi komme tilbake til når vi blir medlem, sier forsvarsministeren til VG.

Norge og Danmark har tatt klare forbehold innen Nato om både basepolitikken og har erklært nasjonale forbud mot å lagre kjernevåpen i fredstid. Under konferansen søndag sa Kristersson tydelig nei til kjernevåpen på svensk jord.

Powered by Labrador CMS