Nyheter

SØKTE DEKNING: Jorden sett fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) 11. november. Russlands test av et anti-satellittmissil satte mandag mannskapet og romstasjonen i fare, hevder Nasa.

Russland fyrte av missil som sprengte satellitt i verdensrommet

Missiltesten satte mannskapet på Den internasjonale romstasjonen (ISS) i fare og har ført til store mengder vrakrester, sier amerikanske myndigheter.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De syv astronautene på romstasjonen fikk beskjed om å søke dekning i romstasjonens landingskapsler i to timer etter testen mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Nasa skal fortsette å overvåke vrakrestene i dagene som kommer, for å sikre mannskapets trygghet, sa Nasa-sjef Bill Nelson i en uttalelse, melder Reuters.

1500 biter romsøppel

Vrakrestene stammer fra en russisk spionsatellitt, Kosmos-1408, skutt ut i verdensrommet i 1982. Satellitten veier over ett ton og sluttet å fungere for flere år siden, skriver BBC.

Russland utførte en «farlig og uansvarlig» missiltest, sa talsperson for det amerikanske utenriksdepartementet, Ned Price, mandag.

– Testen har så langt ført til over 1500 biter med sporbart romsøppel og hundretusenvis av mindre biter som nå truer interessene til alle nasjoner, sier Price.

Kan brukes mot motstanders satellitter

Missilen som ble testet var en såkalt DA-ASAT missil, en anti-satellitt missil som skytes direkte opp fra jorden, melder CNN.

Den ble skutt opp fra Plesetsk-basen i Arkhangelsk-regionen, melder The Barents Observer, som legger til at missilsystemet trolig planlegges å brukes mot motstandernes satellitter i en konflikt.

Også USA, Kina og India har evne til å skyte og ødelegge satellitter i verdensrommet med missiler. En lignende test utført av Kina i 2007 førte til over 2000 biter av sporbare vrakrester som i årene siden har utgjort en trussel mot oppdrag og aktiviteter i verdensrommet.

Mener ISS ikke er i fare

Pentagons talsmann John Kirby Pentagon understreker også at Russland ikke advarte USA på forhånd om testen.

Den russiske romorganisasjonen Roscosmos mener på sin side at testen ikke utgjorde en alvorlig risiko for Den internasjonal romstasjonen.

– Objektets bane, som tvang mannskapet til å flytte seg til romfartsfartøyet i henhold til standard prosedyrer, har beveget seg bort fra ISS' bane. Stasjonen befinner seg i en «grønn sone», tvitret organisasjonen.

Powered by Labrador CMS