Meninger

INNSATS: Veteranforbundet SIOPS har gjort en stor innsats for veteraner, skriver Hårek Elvenes. Her er Thomas Seltzer, ansatte fra Mental helse på besøk hos forbundet i Oslo.

Veteranforbundet SIOPS: «15 år på veteranenes side»

SIOPS har vært en pådriver for bedre veteranordninger, skriver Hårek Elvenes.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Send inn kronikker og debattinnlegg til Forsvarets forum her.

Det siste tiåret har norske veteraner fått betydelig bedre rettigheter og en høyst fortjent statusheving. Veteranorganisasjonen SIOPS’ innsats har vært avgjørende.

Etter 1947 har mer enn 100.000 norske menn og kvinner deltatt i internasjonale operasjoner for Norge, herav 39.000 siden 1978. Mye har skjedd siden den første norske UNIFIL-kontingenten landet i Libanon i 1978. Da som nå er norske veteraner er en ressurssterk gruppe som nyter anerkjennelse for sin solide innsats under ofte meget krevende forhold.

Over store deler av verden

Ikke alt har gått slik det burde i Afghanistan. På viktige områder har vi ikke oppnådd målene som ble satt.

Siden første UNIFIL-kontingent har Norge bidratt i operasjoner over store deler av verden, for eksempel i Kosovo, Irak, Afghanistan og Mali. Norsk personell har gang på gang bevist at de kan løse krevende og varierte oppdrag på en svært kompetent måte. Det være seg direkte militær innsats mot en konkret motstander, fredsbevaring, trening av nasjonale sikkerhetsstyrker, eller innsats for å styrke NATOs kollektive forsvar.

De siste to tiårene har flertallet av norske veteraner tjenestegjort i Afghanistan, til sammen ca. 10.000 personer. Det mest krevende utenlandsoppdraget Norge har deltatt i. Ti har falt i tjeneste. Minst sju soldater er blitt alvorlig såret. 55 er tildelt Forsvarets medalje for sårede i strid av forsvarssjefen.

Les også: – Det er mange som tar med seg frykten som de kjenner på etter operasjoner i utlandet hjem, sier forsvarssjef Eirik Kristoffersen.

Ikke alt har gått slik det burde i Afghanistan. På viktige områder har vi ikke oppnådd målene som ble satt. Vi må erkjenne at statsbygging er en krevende oppgave så lenge konflikt pågår.

At målene ikke er nådd kan ikke tilskrives norske soldater, som gjennom 20 år har gjort en fremragende innsats.

Helt ute av Afghanistan

Innen tre måneder skal vi være helt ute av Afghanistan. Likevel er Afghanistan vanskelig å legge bak seg for noen av soldatene når hverdagen igjen melder seg i Norge. For soldater som sliter med ettervirkninger og senskader etter utlandsopphold er veteranorganisasjonen SIOPS (Skadde i internasjonale operasjoner) en uvurderlig støtte og hjelp.

...selv den mest robuste kan trenge støtte og hjelp når livet etter deltakelse i internasjonale operasjoner tar en vending som man ikke kunne være forberedt på.

Gjennom det siste tiåret har veteranarbeidet blitt kraftig forbedret i Norge. Det er gjennomført en rekke tiltak for å bedre veteranenes rettigheter og status. Det er etablert en kompensasjonsordning, oppfølging av familier og pårørende har kommet på plass, og en egen veteranavdeling er opprettet i Forsvarsstaben.

8. mai har blitt frigjørings- og veterandag, med tildeling av utmerkelser for innsats i internasjonale operasjoner. I regjeringens veteranmelding, som ble stortingsbehandlet i fjor, kom ytterligere forbedringer på plass, blant annet for familiene til de som tjenestegjør ute.

Personlig risiko

Fortellingen om norske veteraner spenner over mange tiår, men veteranene deler gjennomgående en egenskap: De er solide folk med vilje til å bære en personlig risiko for å bidra til at Norge tar sin del av ansvaret for å fremme internasjonal stabilitet og sikkerhet.

Les også: - Den nye veteranmeldingen gir grunn til bekymring

Men selv den mest robuste kan trenge støtte og hjelp når livet etter deltakelse i internasjonale operasjoner tar en vending som man ikke kunne være forberedt på. SIOPS er ved veteranens side når situasjonen krever det.

Tross store fremskritt i veteranarbeidet, er SIOPS’ virke like viktig i dag som for femten år siden. Som støtte til den enkelte veteran, som pådriver for bedre veteranordninger og som bindeledd mellom Forsvaret og sivilsamfunnet.

Fra et samlet politisk miljø verdsettes SIOPS’ innsats. Gratulerer med 15-årsjubileet!

Powered by Labrador CMS