Nyheter

SAHEL FRANSK MILITÆR- Franske kommandoer fra Barkhane styrker et maskingevær på en kamuflert pickup mens maliske arbeidere kjører forbi før de drar på et oppdrag fra basen deres i Gao, Mali

Frp stopper stortingsdebatt om norsk deltakelse i Mali-styrke – Rødt raser

Fremskrittspartiet ønsker ikke å kalle inn Stortinget til møte om norsk deltakelse i Takuba-styrken i Mali. Dermed har ikke Rødt nok støtte for sitt forslag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Senterpartiet, SV, MDG støtter forslaget fra Rødt. Men de måtte ha med Frp på laget for å få saken på bordet i Den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen. Derfra kunne saken bli sendt videre til plenumsbehandling i Stortinget.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå er det klart at Frp ikke vil være med på å innkalle til et møte i Stortinget.

– Vi kan ikke se noen grunn til et slikt møte. All informasjonen i saken er gitt, sier utenrikspolitisk talsmann Christian Tybring-Gjedde i Fremskrittspartiet.

Han legger til at en samling av Stortinget for å behandle saken vil være en praktisk umulighet midt i en sommerferie og valgkamp.

Moxnes: – Direkte feil

Det er ikke en begrunnelse Rødt-leder Bjørnar Moxnes er fornøyd med.

– Det er direkte feil at all informasjon om denne krigen er gitt. 10 år etter SMS-vedtaket om å bombe Libya, sender regjeringa nok en gang Norge i krig for en tidligere kolonimakt, etter en helt uansvarlig beslutningsprosess der en rekke spørsmål står ubesvart, skriver han i en epost til NTB.

Han legger til at dersom Rødt vil følge opp saken også etter valget, dersom det parlamentariske bildet da har endret seg.

Ap endret mening

14. juli ble det klart at Norge sender et mindre antall soldater til den franskledede Takuba-styrken, som bistår maliske regjeringsstyrker i kampen mot ytterliggående islamistgrupper i landet. I 2020 sa Norge nei til å sende soldater til styrken, fordi forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) anså at han ikke hadde støtte i Stortinget til å gjennomføre dette. Samtlige opposisjonspartier var imot, også Frp.

Les også: Ny sjef i HV-08

Siden den gang har Arbeiderpartiet snudd. Dette bekreftet Anniken Huitfeldt til NTB 17. juli. Dermed er det flertall på Stortinget for norsk deltakelse i Takuba-styrken.

Norge bidrar allerede til en FN-styrke som opererer i landet. Takuba-styrken er uavhengig av denne.

Powered by Labrador CMS