Nyheter

AVANSERT: Patriot anses for å være det mest avanserte luftvernsystemet som finnes i moderne krigføring.

Nytt Patriot-system til Ukraina, skriver amerikansk avis

USAs president Joe Biden skal sende enda et Patriot-luftvernsystem til Ukraina, skriver New York Times, som siterer amerikanske kilder.

Publisert Sist oppdatert

Biden tok beslutningen etter flere møter på høyt nivå i forrige uke, skriver New York Times.

Ifølge avisen, som ikke siterer navngitte regjeringskilder i USA, står det aktuelle Patriot-luftvernsystemet i dag i Polen. Det kan bli flyttet til frontlinjen i Ukraina i løpet av noen dager, skriver avisen.

Talsmann John Kirby for USAs nasjonale sikkerhetsråd er blitt spurt om saken, men kan ikke bekrefte opplysningene.

Hvis opplysningene stemmer, vil det dreie seg om det andre amerikanskproduserte Patriot-luftvernsystemet som Ukraina får fra USA.

Biden ga grønt lys for det første systemet for rundt 18 måneder siden. Tyskland har sendt to slike systemer til Ukraina og løfte om å sende et tredje.

USA har i løpet av krigen dessuten levert Patriot-raketter til Ukraina. Det gjør også Norge. Tirsdag opplyste Forsvarsdepartementet til NTB at Norge, Tyskland, Danmark og Nederland deltar i et spleiselag om å sende 100 Patriot-raketter til Ukraina. Norge bidrar med 125 millioner euro.

Patriot anses for å være det mest avanserte luftvernsystemet som finnes i moderne krigføring. Det kan brukes mot fiendtlige luftfartøy, ballistiske raketter og krysserraketter. Systemets raketter kan treffe mål rundt 100 kilometer unna på en høyde på opptil 30 kilometer.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS