Nyheter

NORSK: Poseidon-flyet ved navn Vingtor var det første maritime overvåkningsflyet av typen P-8 som Norge overtok fra fabrikken i Seattle. Dette blir igjen i statene en stund til, mens 'broren' Viking flyr mot Norge onsdag.
NORSK: Poseidon-flyet ved navn Vingtor var det første maritime overvåkningsflyet av typen P-8 som Norge overtok fra fabrikken i Seattle. Dette blir igjen i statene en stund til, mens "broren" Viking flyr mot Norge onsdag.

Første Poseidon-fly til Norge kan følges på Youtube over Atlanteren

Overvåkningsflyet flyr med strengere begrensninger enn det kommer til å ha i Norge. Det kan bli en mellomlanding i Canada.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I november overtok Norge sitt første P-8 Poseidon overvåkningsfly i Seattle i USA. Onsdag starter det på ferden mot sitt nye hjemland. Det skal etter planen lande i Norge torsdag 24. februar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flyet vil kunne følges under hele flygningen på Forsvarsmateriells Youtube-kanal. Sendingen er planlagt å starte onsdag klokken 17.30.

Alle de fem Poseidon-flyene er ventet å være på plass i Norge innen 2023.

P-8 er såkalte maritime patruljefly og kan brukes til overvåking og rekognosering, det har antiubåt-kabaliteteter, det kan brukes mot mål på havoverflaten og det kan utstyres med angrepsvåpen. Under vingene er fire kontaktpunkter, der man kan montere raketter, missiler og andre våpen.

Les reportasjen fra fabrikken i Seattle: – Dette er cadillacen av flerfunksjonelle fly

Turen onsdag blir med mye strengere restriksjoner enn det flyet vil ha når det settes i operativ tjeneste. Årsaken er at flytypen fortsatt er relativt ny for både Forsvarsmateriell og Forsvaret.

Den innstrammede sikkerheten innebærer blant annet mye lavere terskel for å utsette turen eller gjennomføre mellomlandinger underveis. Derfor er det planlagt en mellomlanding underveis – mest sannsynlig på den canadiske østkysten– selv om flyet har rekkevidde til å gjennomføre turen fra Seattle til Evenes i ett drag.

Det var i 2017 at Norge besluttet å kjøpe fem Poseidon-fly. Til sammen skal Norge bruke elleve milliarder kroner på anskaffelsen. Det inkluderer tilpasning til norsk bruk.

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen opplyste Stortinget nylig om at Forsvarsmateriell har inngått en avtale med leverandøren Boeing om støtte til vedlikehold og opptrening av norsk vedlikeholdspersonell frem til Forsvaret er klare for å drifte flyene selv.

P-8-flyene skal erstatte dagens seks P-3 Orion og tre DA-20 Jet Falcon. Poseidon-flyene skal tilhøre 333-skvadronen.

Powered by Labrador CMS