Nyheter:

Langtidsplanen til Forsvaret går i riktig retning, men fortsatt mangler det en enda sterkere oppbemanning, mener ledere i arbeidstakerorganisasjoner i Forsvaret.
Langtidsplanen til Forsvaret går i riktig retning, men fortsatt mangler det en enda sterkere oppbemanning, mener ledere i arbeidstakerorganisasjoner i Forsvaret.

– Fortsatt et stykke unna målet

Langtidplanen går i riktig retning, men det langt unna alternativ-A til forsvarssjefen, sier ledere arbeidstakerorganisasjoner i Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er godt at Stortinget «pusher» regjeringen til å levere raskere. Nå kan vi begynne å si at vi begynner nærmer oss alternativ D i forsvarssjefens fagmilitære råd 2019. Men vi er likevel er et godt stykke unna målet.

Det sier forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund Torbjørn Bongo.

Les også: I Forsvarets nye langtidsplan kommer bemanningen til å bli styrket med 310 ansatte neste år.

Han viser til at det er tydelig beskjed til regjeringen om å skynde seg mer i anskaffelse av stridsvogner og sørge for en kjappere oppbemanning enn det tidligere har blitt lagt til grunn.

– Det ligger også en tydelig bestilling til regjeringen at Hæren skal ha helikopterstøtte, sier Bongo.

Skjør plan

Leder i Befalets fellesorganisasjon Jens B. Jahren er også fornøyd at opposisjonen har gitt et dytt i ryggen til regjeringen.

– I våre innspill til langtidsplanen har vi vært veldig tydelig på bemanning. Det er gledelig å se at det blir en sterkere og raskere økning, det samme gjelder for dedikert helikopterstøtte for Hæren og at det blir flere stridsvogner.

Han synes det imidlertid er synd at det ikke er et bredt politisk forlik siden Senterpartiet trakk seg fra forhandlingene.

Les også: «Jeg kan ikke huske at et større opposisjonsparti har trukket seg fra slike forhandlinger»

Jahren mener planen er «skjørere» som følge av det.

Mangler personell

– Det viktigste nå er imidlertid å gjøre noe med personellsituasjonen i Forsvaret. Utdanningskapasiteten er ikke tilstrekkelig. Bare i Sjøforsvaret er det rundt 150 som nå står i kø for å starte på befalsutdanningen, sier Jahren som mener planen fortsatt skyver mange ting for langt ut i tid.

Forsvarets forum har også etterlyst kommentar fra forsvarssjef Eirik Kristoffersen knyttet til langtidsplanen.

– Forsvarssjefen ser fram til at planen skal behandles i Stortinget. Ettersom innstillingen ennå ikke er behandlet, er det unaturlig for Forsvarssjefen å kommentere nå.

Det skriver talsperson og oberst Frank Sølvsberg til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS