Nyheter

KRISSKOLEN: Kadetter ved Krigsskolen på Linderud (bildet) er fortvilet over at utdanningen ikke gir godkjent bachelor ingeniør.

Utdanningen gir ikke godkjent ingeniørbachelor: –Kadettene føler seg ført bak lyset

Kadetter ved Krigsskolen har tatt utdanning i troen på at det gir en godkjent bachelorgrad i ingeniør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er flere som føler at de har blitt lurt - at de har blitt ført bak lyset, sier kadett og tillitsvalgt i NOFKA (Norges offisers- og spesialistforbunds kadettutvalg) Jørgen Bjørvik Paulsen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han forteller om situasjon der flere titalls kadetter som går ved ingeniørutdanningen har trodd at utdanningen gir en godkjent bachelorgrad som ingeniør. Det stemmer ikke, forteller Paulsen.

– Det er ikke ofte jeg bruker ordet skandale, men dette er et nærliggende eksempel. Nå viser det seg at utdanningen ikke tilfredsstiller kravene på jobber i Forsvaret som krever en bachelor i ingeniør. Det kvalifiserer heller ikke til å søke videre på en masterutdanning som krever en bachelor i ingeniør, sier Paulsen.

Det var NRK som først skrev om kadetter ved Krigsskolen som er skuffet over utdanningen.

Tillitsvalgt Jørgen Bjørvik Paulsen sier at det er flere kadetter ved krigsskolen som er fortvilte over at utdanningen ikke gir godkjent bachelor i ingeniør.

Og til NRK forteller kadett ved Krigsskolen på Linderud Jonas Adrian Størbu, at det er flere ved Krigsskolen som er fortvilet over at man ikke får den utdanningen de var forespeilet.

– Jeg synes det er beklagelig, både for oss, skolen og organisasjonen Forsvaret. Det er ingen som ønsker dette for noen, sier Størbu til NRK.

Må rydde opp

Paulsen og Størbu får støtte fra forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF) Torbjørn Bongo.

Han sier at Forsvarets høgskole har lovet en utdanning som tilfredsstiller kravet til godkjent bachelor i ingeniør, samt at kadettene får en offisersutdanning. Nå viser det seg at utdanningen ikke holder mål til godkjent bachelor i ingeniørfag, forteller han.

Les også: Tilliten til Forsvaret som en leverandør av ingeniørutdanning med høy faglig kvalitet er svekket, skriver Jørgen Bjørvik Paulsen.

– Det viktigste nå er at Forsvarsdepartementet gjør det de kan for å rydde opp i problemet - slik at ingeniørutdanningen kan bli godkjent på sikt, og at de som gjennomfører eller har gjennomført en utdanning kvalifiseres for en godkjent bachelor, sier Bongo.

Han sier at usikkerheten knyttet til ingeniørutdanningen ved Krigsskolen, kan påvirke framtidig rekruttering til Forsvaret.

– Det gjør noe med omdømmet og anseelsen til Forsvarets utdanninger. Forsvaret har visst om dette problemet i flere år uten å ha rettet opp i det, sier Bongo.

Uryddig kommunikasjon

Overfor NRK forteller rektor og sjef for Forsvarets høgskole, Lars Arne Aulie, at han synes det som har skjedd er uheldig.

– Jeg forstår at det er frustrerende for kadettene, som tror de skal få noe og får noe annet. Så er det ikke så mye å gjøre med det akkurat nå, utenom at vi må rydde opp, sier han.

Aulie sier at bacheloren de gir kadettene er i militære studier med fordypning i ledelse og ingeniørfag, har blitt markedsført som en bachelor i ingeniør.

Det ga et feil inntrykk, medgir han.

– Jeg tror det er en uryddighet og unøyaktighet i hvordan vi har formulert oss. Det erkjenner vi, og det har kvalitetsrapporten erkjent, sier Aulie til NRK.

Lover en løsning

Overfor Forsvarets forum sier talsperson i Forsvaret Endre Nedberg at de jobber med å finne en løsning for kadettene ved krigsskolen.

– Vi erkjenner at det har vært en uryddighet i kommunikasjonen til Forsvaret knyttet til denne utdanningen. Dette ble avdekket i vårt eget kvalitetsarbeid, noe som er en naturlig del av det å være en høgskole. Nå skal vi identifisere gapene i utdanningen og finne gode løsninger for kadettene, sier Nedberg.

Powered by Labrador CMS