Nyheter:

DØMT: Dominic Ongwen, her avbildet i en tidligere fase av rettssaken i 2016, er dømt til 25 års fengsel for krigsforbrytelser.

Ugandisk kommandant dømt til 25 år i fengsel for krigsforbrytelser

Den tidligere kommandanten i den beryktede geriljagruppen Herrens motstandshær (LRA) i Uganda, Dominic Ongwen, er dømt til 25 års fengsel for krigsforbrytelser.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Han ble i februar funnet skyldig i forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser i Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Forbrytelsene skjedde i Nord-Uganda tidlig på 2000-tallet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tiltalen mot ham var på hele 70 punkter, og han ble funnet skyldig på 61 av punktene, blant annet for drap, voldtekt og sexslaveri. Hans forsvarere har sagt at de vil anke dommen.

LRA har bortført barn og tvunget dem til å bli soldater eller sexslaver. Ifølge FN har gruppen også drept over 100.000 mennesker og bortført 60.000 barn siden opprørsgruppen ble etablert.

Les også: Styrkesjefen i Kabul: – Det er ingen som går rundt her og er bekymret

Ongwen var iført hodetelefoner og munnbind da han hørte at de tre dommerne gi ham en straff som var fem år lengre enn det påtalemyndigheten ba om. Han viste ingen følelser, ifølge APs reporter.

45 år gamle Ongwen var selv tidligere barnesoldat, og forsvarerne hans har framstilt ham som et offer for LRA og gruppas beryktede leder Joseph Kony.

Dommer Bertram Schmitt sier at dommerne måtte veie Ongwens brutalitet opp mot hans egne tragiske fortid i straffutmålingen.

De er konfrontert med en forbryter som med viten og vilje påførte sine ofre enorm lidelse, sa Schmitt. Men Ongwen hadde selv blitt påført ekstrem lidelse av den samme gruppen som han senere ble leder av.

Dommerne la likevel til grunn at forbrytelsene ble gjennomført av en fullt ansvarlig voksen, som var kommandant i LRA sent i 20-årene.

Les også: Pentagon: 80.000 russiske soldater fortsatt utplassert på grensen til Ukraina

Powered by Labrador CMS