Nyheter

TILFLUKTSROM: Folk har samlet seg på en undergrunnsstasjon og bruker det som tilfluktsrom i Kharkiv, Ukraina, den 26. mars 2022.

Amnesty: Russland begår krigsforbrytelser i Ukraina

Amnesty International anklager Russland for å begå de samme krigsforbrytelsene i Ukraina som de gjorde i Syria.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det som nå skjer i Ukraina, er en gjentakelse av det vi har sett i Syria, sier Amnesty Internationals generalsekretær Agnès Callamard.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er ikke lenger snakk om vilkårlige angrep, vi er nå vitne til målrettede angrep mot sivil infrastruktur, sier hun.

De såkalte humanitære korridorene som skal gi sivile anledning til å flykte, som er forhandlet fram mellom Russland og Ukraina, er ifølge Callamard «dødsfeller.»

– Vi ser det samme her, akkurat som Russland gjorde i Syria, sier hun.

Sammenligner med Aleppo

Lederen for Amnestys virksomhet i Øst-Europa, Marie Struthers, trekker også parallellen til Russlands krigføring i Tsjetsjenia og viser til angrepene mot sivile mål og bruken av ulovlige våpen.

Russlands beleiring av den ukrainske havnebyen Mariupol sammenligner Struthers med beleiringen av Aleppo i Syria.

– Vi ser stadig flere krigsforbrytelser, sier hun.

FNs usikkerhetsråd

Callamard retter krass kritikk mot «et paralysert internasjonalt system» som lar Russland fortsette krigføringen, inkludert «den skammelige» handlingslammelsen til FNs sikkerhetsråd og andre institusjoner.

– FNs sikkerhetsråd burde omdøpes til FNs usikkerhetsråd, sier Amnesty-lederen, som også viser til rådets manglende evne til å stanse grusomheter i land som Myanmar, Afghanistan og Syria.

Powered by Labrador CMS