Nyheter

UTBRENT: Ukrainske soldater går på gata i Kyiv mellom deler av brente militære kjøretøy den 26. februar 2022.
UTBRENT: Ukrainske soldater går på gata i Kyiv mellom deler av brente militære kjøretøy den 26. februar 2022.

Siste fra Ukraina: Ukraina inviterer russiske mødre til å hente soldater som er tatt til fange

Den ukrainske regjeringen sier at mødre til fangede russiske soldater kan komme og hente dem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

1. mars klokken 15:03

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Utspillet framstår som et forsøk på å sette Russland i et pinlig lys, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Det er tatt en avgjørelse om å utlevere fangede russiske soldater til deres mødre hvis de kommer til Ukraina for å hente dem, skriver forsvarsdepartementet i en uttalelse onsdag.

Her sjekker ukrainske soldater ID-kortene til mennesker som flykter fra boligstrøk i utkanten av Kyiv.
Her sjekker ukrainske soldater ID-kortene til mennesker som flykter fra boligstrøk i utkanten av Kyiv.

Ukrainske myndigheter: Mer enn 2.000 sivile drepte

1. mars klokken 13:50

I løpet av sju dager med krig har 2.000 sivile i Ukraina blitt drept, ifølge landets nødetater.

Samtidig har nødetatene bidratt til å redde mer enn 150 liv, skriver Interfax Ukraina.

– I løpet av sju dagers krig har Russland ødelagt hundrevis av bygninger, fra infrastruktur, boliger, sykehus og barnehager. I løpet av denne tiden har mer enn 2.000 ukrainere mistet livet, ikke inkludert de som forsvarer landet vårt, skriver den statlige nødetattjenesten.

NTB: FN: Nesten 836.000 har flyktet fra Ukraina

1. mars klokken 11:59

Nesten 836.000 mennesker har flyktet fra Ukraina, opplyste FN onsdag.

Til sammen har 835.928 mennesker krysset grensen til naboland, går det fram av oppdaterte tall fra FNs høykommissær for flyktninger. Det er opp fra 677.000, som ble opplyst tirsdag ettermiddag av byråsjef Filippo Grandi.

Mer enn halvparten av flyktningene har reist til Polen.

NTB: Dette skjedde i Ukraina i natt

1. mars klokken 06:03

Dette er noen av hendelsene som fant sted i Ukraina natt til i dag, onsdag 2. mars.

  • Russiske fallskjermsoldater har landet i Ukrainas nest største by Kharkiv, der det umiddelbart brøt ut sammenstøt i natt, ifølge den ukrainske hæren. Både hæren og ukrainske medier opplyser at russerne gikk til angrep på en militær klinikk, og at det pågår kamper med ukrainske soldater.
  • I byen Kherson ved Svartehavet opplyste ordfører Igor Kolykhajev i natt at russiske styrker, som begynte å omringe byen i går, har tatt kontroll over jernbanestasjonen og havneanlegget.
  • I den lille byen Borodjanka, 50 kilometer fra hovedstaden Kyiv, har russiske luftangrep ødelagt to boligblokker. Dette skjedde i går, opplyste myndighetene i natt. CNN har fått bekreftet at videoopptak fra stedet er ekte. Det er ikke opplyst om drepte eller sårede.
  • En rakett har truffet en privat fødeklinikk nær Ukrainas hovedstad Kyiv, opplyste klinikksjef Vitaliy Gyrin i natt. Han har lagt ut bilder på Facebook som viser ødeleggelser. Klinikken ble påført store skader, men ingen mennesker ble rammet.
  • Ordfører Vadym Boychenko i havnebyen Mariupol ved Azovhavet opplyser at over hundre sivile personer ble såret i russiske angrep i går.
  • Det ukrainske forsvarsdepartementet uttalte i natt at det frykter et angrep fra Hviterussland. Årsaken er at hviterussiske soldater er satt i alarmberedskap på hviterussisk side av grensen.
  • FNs høykommissær for flyktninger opplyste i natt at minst 136 sivile, blant dem 13 barn, er blitt drept i Ukraina siden torsdag. Ytterligere 400 sivile, blant dem 26 barn, er såret siden krigen startet torsdag. FN-tallene er bekreftet og kryssjekket, og de reelle tallene er trolig langt høyere, mener UNHCR.

Storbritannia: Russland har gjennomført et stort antall angrep mot byområder

1. mars klokken 20:48

Storbritannia hevder Russland har økt antallet angrep mot byområder i Ukraina de siste 48 timene.

– Et økt antall russiske luft- og artilleriangrep har blitt utført mot tett befolkede byområder over hele Ukraina, heter det i en etterretningsoppdatering fra det britiske forsvarsdepartementet ifølge CNN.

En kvinne tar bilde at en ødelagt bygning i Brovary litt utenfor Kyiv.
En kvinne tar bilde at en ødelagt bygning i Brovary litt utenfor Kyiv.

Samtidig fortsetter en russisk kolonne å bevege seg sakte mot Ukrainas hovedstad Kyiv.

– Kolonnen er en blanding av strids- og logistikkjøretøyer med hoveddelen av styrkene omtrent 30 kilometer fra sentrum av byen, heter det.

– Ukrainske myndigheter har fremdeles kontroll over byene Kharkiv, Kherson og Mariupol, men alle tre byene er nå trolig omringet av russiske styrker.

Angrep mot TV-tårnet i Kyiv – fem personer skal være drept

1. mars klokken 19:14

Russiske styrker angrep TV-tårnet i Kyiv tirsdag, og ifølge ukrainske myndigheter ble fem personer drept i angrepet.

Fem andre ble såret i angrepene, ifølge myndighetene.

Angrepet førte til at flere TV-kanaler gikk i svart. Ukrainas innenriksdepartement sier at en backupløsning for noen av kanalene vil være oppe og gå innen kort tid.

Bilder fra Kyiv viste at det steg tykk, svart røyk opp fra en del av tårnet, men selve strukturen av tårnet skal ikke være ødelagt.

TV-tårnet står i nærheten av et holocaust-minnested i Kyiv, og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener angrepet viser at historien gjentar seg selv.

– Til verden: Hva er poenget med å si «aldri igjen» i 80 år for så å være stille når en bombe går av i Babyn Jar? Minst fem drepte. Historien gjentar seg selv, skriver han på Twitter.

Minnestedet i Babyn Jar er bygd der over 33.000 jøder ble massakrert av nazistene under holocaust i Ukraina.

Tidligere tirsdag sa en talsperson for det russiske forsvarsdepartementet at russiske styrker ønsket å angripe teknologisk infrastruktur i Kyiv «for å undertrykke informasjonsangrep på Russland».

TV-tårnet i Kyiv var riktignok ikke blant målene han nevnte.

Powered by Labrador CMS