Nyheter

AVVISER: Ukrainske myndigheter avviser russisk påstand om drap på krigsfanger. Et verk av den britiske kunstneren Banksy er malt på en ødelagt bygning i Borodyanka, Ukraina, 13. november 2022.

Ukrainske myndigheter avviser påstand om drap på russiske krigsfanger

– Våre styrker forsvarte seg mot russerne som lot som om de overga seg. Så disse soldatene kan ikke bli ansett for å være krigsfanger, uttalte den ukrainske parlamentes kommissær for mennesketrettigheter, Dmytro Lubinets.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russerne har offentliggjort et videoklipp som angivelig viser russiske krigsfanger som er blitt drept etter at de hadde overgitt seg.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det ukrainske parlamentets kommissær for menneskerettigheter, Dmytro Lubinets, sa søndag at utdrag av videoen viser en iscenesatt overgivelse. Han hevdet at russerne gjorde seg skyldig i en krigsforbrytelse ved å åpne ild mot ukrainske styrker.

– Våre styrker forsvarte seg mot russere som lot som om de overga seg. Så disse soldatene kan ikke bli ansett for å være krigsfanger, sa Lubinets.

Ukrainske etterforskere sa søndag at over 8.300 sivile er drept siden den russiske invasjonen av Ukraina, blant dem 437 barn. Det er den ukrainske justisministeren Andriyj Kostin som har lagt fram tallene, melder det ukrainske nyhetsbyrået UNIAN.

Over 11.000 mennesker er registrert som såret under de ni måneder lange krigshandlingene, heter det.

Kostin sier at tallene trolig er høyere ettersom de ukrainske granskerne ikke har tilgang til de deler av Ukraina som er okkupert av russerne.

I de frigjorte områdene melder ukrainske myndigheter at de stadig finner døde og omstendigheter som tyder på klare overgrep.

Så langt har myndighetene registrert over 45.000 tilfeller av krigsforbrytelser. 216 personer er oppført som mistenkte i forbindelse med krigsforbrytelser, blant dem 17 russiske krigsfanger.

Ingen av opplysningene eller påstandene kan bekreftes av uavhengige kilder.

Powered by Labrador CMS