Nyheter:

En hundefører fra Aeroflot trener en av hundene til å oppdage koronaviruset i biomaterialer fra smittede mennesker. Treningen finner sted i nærheten av Sjeremetjevo internasjonale lufthavn utenfor Moskva og bildet er tatt 9. oktober 2020.

Til hverdags sniffer de ulovlige substanser og eksplosiver - nå sniffer de koronavirus

Tyskland, Russland, Finland og Chile er bare noen av landene som har trent hunder til å oppdage koronaviruset.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Disse hundene tilhører politi-, toll- og militærvesen verden over. Tyskland, Finland, Russland og Chile er bare noen av landene som har omtalt sine firbeinte talenter.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Her er en liten, men absolutt ikke uttømmende, oversikt.

Egenavlet rase

I Russland har flyselskapet Aeroflot lenge vært kjent for shalaika-hundene sine. Det er en liten rase spesielt avlet frem på 70-tallet for å oppdage ulovlig opiumhandel fra Afghanistan til Sovjet.

Mot slutten av 90-tallet skal rasen ha stått i fare for å bli utryddet, frem til flyselskapet Aeroflot begynte å ta dem i bruk på Sjeremetjevo internasjonale lufthavn utenfor Moskva.

Hunderasen er tidligere blitt omtalt av både Business Traveller og BBC og nå har rasen, som skal ha startet som en blanding av den arktiske rasen Laika og den sørlige turkmenske gulljakalen, fått ny oppmerksomhet fordi hundene trenes til å oppdage koronaviruset.

Ifølge Moscow Times, finnes det i dag rundt 70 slike hunder på verdensbasis. 15 av disse er blitt selektert ut til treningsprogrammet som drives av Aeroflot, Det russiske forbrukerrådet og Gamaleya Research Institute.

Tysk prosjekt

I Tyskland er det en tre år gammel belgisk fårehund ved navn Filou og en ett år gammel cocker spaniel ved navn Joe Cocker som blir løftet frem.

Hannover: Den belgiske fårehunden Filou sitter inne på Veterinærhøyskolen i Hannover.
Sniffer: Cocker Spanielen Joe sniffer inn i en boks som blir brukt til trening for covid-hundene ved Veterinærhøyskolen i Hannover.

De to er trent til å lukte koronaviruset, forteller Esther Schalke, en veterinær ved hundeskolen i det tyske forsvaret til Reuters som omtalte hundene i starten av februar.

De blir trent ved Veterinærhøyskolen i Hannover.

– Vi gjode en studie hvor vi fikk hundene til å sniffe på covid-positive pasienter og vi kan si at de har 94 prosent sannsynlig i vår studie... De kan lukte dem, sier professor Holger Volk, ved Veterinærhøyskolen.

Ifølge den britiske avisen The Guardian var likevel våre naboer i Finland tidligere ute. Der ble fire hunder satt til å sniffe på et utvalg passasjerer på Helsinki-Vantaa flyplass som et pilotprosjekt i september 2020.

Prosjektet er ifølge The Guardian statsfinansiert og håpet er at hundene være et billigere alternativ til massetesting på grensen.

- Det viste seg at å trene hundene gikk veldig raskt og resultatene var overraskende gode og lovende. En hund er i stand til å oppdage koronaviruset i løpet av ti sekunder og hele prosessen tar mindre enn to minutter å gjennomføre, sier prosjektleder Soile Turunen i the Wise Nose scent-detection foundation til FN.

Golden Retrivere i Chile

Også på flyplassen i Santiago i Chile bruker de hunder. Golden retrivere og labradorer setter seg for å markere at de har gjort funn. Når passasjerer ankommer flyplassen tørker de seg med en klut i pannen og i nakken, som hundene deretter sniffer på.

En golden retriever trent til å oppdage koronaviruset er på jobb ved Santiago internasjonale lufthavn i Chile, 21. desember 2020.

Det er Chiles Carabineros-politi som trener hundene, skrev Reuters i en artikkel i desember 2020. Politienheten var tidligere underlagt forsvarsdepartementet, men ble i 2011 flyttet til innenriks- og offentlig sikkerhetsdepartementet.

Generalinspektør Esteban Diaz sier at hunder har mer enn tre millioner olfaktoriske reseptorer. Noe som er 50 ganger mer enn hva mennesker har.

Powered by Labrador CMS