Nyheter

VAKSINEPLIKT: Amerikanske soldater i Syria, desember 2021. Nå kan så mange som 20.000 uvaksinerte soldater miste jobben.
VAKSINEPLIKT: Amerikanske soldater i Syria, desember 2021. Nå kan så mange som 20.000 uvaksinerte soldater miste jobben.

Uvaksinerte fjernes fra det amerikanske forsvaret

Arbeidet med å innføre reaksjoner mot uvaksinerte er godt i gang i alle USAs våpengrener, opplyser tjenestemenn. Så mange som 20.000 kan få sparken.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ledelsen i US Marine Corps opplyser at 103 personer så langt er blitt fjernet for å ha nektet å ta vaksine. I hæren er det utstedt reprimander til 2.700 personer, og oppsigelser er ventet å starte i januar.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I US Air Force er det så langt sendt ut 27 oppsigelser. I marinen er man i ferd med å legge siste hånd på regelverket og prosessen i tiden framover.

Advarsler

US Army er den største forsvarsgrenen rundt 478.000 soldater. Av disse er 96 prosent fullvaksinert. I følge Military Times har imidlertid to bataljonssjefer blitt fratatt stillingen sin og 2.767 soldater har fått skriftlige advarsler etter at de nektet å ta vaksinen.

Militære ledere har i flere måneder varslet at de ansatte i forsvaret vil blitt møtt med reaksjoner dersom de ikke følger ordren om å la seg vaksinere. Men først i forrige uke ble det opplyst at disse advarslene er blitt fulgt opp med konkrete tiltak.

Det er foreløpig høyst uklart hvor mange det er som står i fare for å bli sparket, men ifølge ledelsen i våpengrenene er det minst 30.000 som ikke lar seg vaksinere. Men flere tusen av disse har fått et midlertidig eller permanent unntak av en lege.

Av de rundt 20.000 som gjenstår, er det mange tusen som har sendt søknad som er under behandling og mange som kategorisk nekter å la seg vaksinere. Rundt 12.000 personer nekter av religiøse grunner.

Kalkulert risiko

Alt i alt dreier utgjør de uvaksinerte, uansett hvor de er i prosessen med å unndra seg vaksine, rundt 1,3 prosent av de 1,3 millioner aktive tjenestemenn- og kvinner i det amerikanske forsvaret.

Det at varsler om oppsigelser nå settes ut i livet, betegnes som en kalkulert risiko. Det antas at antallet avskjedigede utgjør en mindre trussel mot forsvarets beredskap enn utsikten til at uvaksinerte utløser omfattende smittespredning blant de ansatte.

Ifølge CNN er 97 prosent av personellet i Det amerikanske forsvaret vaksinert mot Covid-19.

Powered by Labrador CMS