Nyheter:

Korona-epidemien: Stopper produksjon av P-8

Forsvarsdepartementet varsler at den pågående korona-epidemien vil påvirke anskaffelser til Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I går ble det kjent at våpen- og flyprodusenten Boeing stenger produksjonslinjen for blant annet de maritime overvåkningsflyene Poseidon P-8. Det skrev nyhetssiden Defense News som viste til at beslutningen kom som følge av å beskytte de ansatte ved anleggene i Seattle for smitte av koronaviruset COVID-19. 

Så langt er det registrert i overkant av 800 dødsfall i USA som av utbruddet av COVID-19. 

Boeing-direktør Dave Calhoun beskriver tiltaket som et nødvendig grep for å begrense spredningen av viruset. 

– Vi beklager følgene av beslutningen det vil medføre for dem (kundene, journ. anm), og for våre ansatte, men det viktig å bevare sikkerheten og helsen for alle, sa han blant annet, ifølge Defense News. 

Norge skal etter planen få fem fly av denne typen i 2022 som en erstatning for P-3 Orion som nærmer seg utfasing. Seniorrådgiver ved Forsvarsdepartementet Marita Isaksen Wangberg opplyser at den pågående epidemien vil få konsekvenser for forsvarsanskaffelser. Det er likevel for tidlig å si hvilke anskaffelser som vil bli påvirket av pandemien som har spredt seg til store deler av verden.  

– Utbruddet av koronavirus har forstyrret verdensøkonomien og globale kontraktkjeder. Det er utvilsomt at utbruddet også vil berøre investeringsprosjekter under Forsvarsdepartementet. Fullstendig oversikt over omfang og konsekvenser er det for tidlig å si noe om, skriver Wangberg i en epost til Forsvarets forum.

Anskaffelsesprosjektet av de fem maritime overvåkningsflyene P-8 har en kostnadsramme på rundt 10 milliarder kroner. 

Powered by Labrador CMS