Nyheter

VIL BRUKE: President Vladimir Putin hevder Russland ikke har brukt klasevåpen i krigen i Ukraina, men sier landet vil gjøre det om det brukes mot dem.

Putin: Russland vil bruke klasevåpen om nødvendig

President Vladimir Putin sier Russland har «tilstrekkelige lager» med klasevåpen og at han vil bruke dem om slike våpen brukes mot russiske styrker i Ukraina.

Publisert

– Selvfølgelig, hvis de blir brukt mot oss, forbeholder vi oss retten til å gjengjelde, sa Putin i et intervju sendt på statlig russisk TV søndag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han la til at Russland ennå ikke har brukt våpnene til tross for en «viss mangel på ammunisjon på et tidspunkt».

Human Rights Watch har imidlertid dokumentert at både Russland og Ukraina har benyttet klasevåpen i krigen, Russland i et langt større omfang enn Ukraina.

Ukraina har nylig inngått en avtale som lar dem motta klasevåpen fra USA, noe flere land og humanitære organisasjoner har fordømt.

Den internasjonale klasevåpenkonvensjonen , som er ratifisert av 111 land, forbyr all produksjon og bruk av slike våpen. Norge var det første landet som undertegnet konvensjonen, som trådte i kraft i 2010.

Verken USA, Ukraina eller Russland har signert konvensjonen.

Våpnene er bomber som sprenger over et mål og sprer et stort antall mindre eksplosiver. En stor del detoneres ikke, men forblir en trussel i mange år.

Powered by Labrador CMS