Nyheter

BEKYMRET: Kinas testing av hypersoniske våpen gjør USAs forsvarssjef Mark Milley dypt bekymret.

Kinas test av banebrytende våpenteknologi bekymrer USA

Nylig skal Kina ha testet et nytt hypersonisk våpen, noe som har skapt stor bekymring i USA. – Det har all vår oppmerksomhet, sier forsvarssjefen.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På sensommeren skal Kina ha skutt opp en rakett med kapasitet til å føre et kjernefysisk stridshode, som passerte i lav jordbane rundt hele kloden. Kina har ikke bekreftet våpentestingen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det vi var vitne til, var en betydningsfull hendelse hvor et hypersonisk våpensystem ble testet, og det er veldig bekymringsfullt, sier USAs forsvarssjef Mark Milley, ifølge Bloomberg.

Les mer: Rødt-lederen: – Skandale at skadevirkninger på hjernen i krig ikke er bedre undersøkt

Han sammenligner den oppsiktsvekkende testen med da Russland sjokkerte USA og resten av verden med å plutselig skyte opp Sputnik 1, verdens første kunstige satellitt i verdensrommet, i 1957. USAs følger nå nøye med på det som skjer i Kina.

– Det har all vår oppmerksomhet, forsikrer Milley.

Hypersoniske våpen kan bevege seg svært hurtig. De skiller seg også fra ballistiske atomraketter ved at de kan manøvrere bedre i atmosfæren, noe som gjør sporing og mottiltak vanskelig.

Flere land jobber med å utvikle slik type våpenteknologi, deriblant USA og Russland.

Kinas militære har vært gjennom en enorm forandring og oppskalering siden 1970-tallet, påpeker Milley, som mener at denne utviklingen stadig når nye høyder.

– Det er ingen tvil om at USAs største geostrategiske utfordring i løpet av de neste 10,20, 25 årene vil være Kina. De har utviklet militære styrker av stor betydning, sier Milley.

Les mer: F-35 blir dyrere for Norge uten Tyrkia

Powered by Labrador CMS