Nyheter

ADVARSEL: Taiwans visepresident William Lai på et arrangement i New York nylig. Kina reagerer sterkt på USA-besøket og har iverksatt en militærøvelse rundt Taiwan for å protestere.

Kina holder militærøvelse rundt Taiwan – kaller det en «streng advarsel»

Kina holder lørdag en militærøvelse rundt Taiwan som skal fungere som en streng advarsel etter at øyas visepresident mellomlandet i USA.

Publisert

– Dette er en streng advarsel til Taiwans uavhengighetsseparatister som samarbeider med utenlandske maker for å provosere, heter det i en kort uttalelse fra Kinas militære, gjengitt i statlige medier.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Taiwans visepresident William Lai blir kalt en bråkmaker, og de militære sier at Kina vil iverksette alle midler for «å beskytte nasjonal suverenitet og territoriell integritet».

Øvelsen er for både sjø- og luftforsvaret og foregår i farvannet rundt Taiwan, heter det videre.

Fordømmer

Taiwans forsvarsdepartement fordømmer militærøvelsen på det sterkeste og sier de vil sende ut «passende» styrker for å svare.

– Å holde militærøvelse nå ved å bruke et påskudd undergraver ikke bare fred og stabilitet i Taiwanstredet, men viser også Kinas militaristiske holdninger og deres militæres hegemonistiske natur, heter det.

Forsvarsdepartementet sier de har registrert 42 kinesiske fly og åtte marinefartøyer som deltar i øvelsen. Totalt har 26 fly krysset midtlinjen i Taiwanstredet.

Besøkte USA

Nylig var Taiwans visepresident Lai innom USA både før og etter et besøk i Paraguay, et av de få landene som fortsatt anerkjenner Taiwan.

Det høstet sterk kritikk fra Kina. I en uttalelse sa det kinesiske utenriksdepartementet at de tar avstand fra ethvert besøk som «separatister» fra Taiwan avlegger i USA.

Lai er ifølge meningsmålinger favoritt til å ta over etter president Tsai Ing-wen i valget i januar neste år. Kina er lite begeistret for Lai og kaller ham en bråkmaker.

Taiwan er et selvstyrt territorium som myndighetene i Beijing regner som en del av Kina. FN og det store flertallet av verdens land forholder seg til dette «ett Kina-prinsippet».

Etter at den daværende flertallslederen i Representantenes hus, Nancy Pelosi, i fjor besøkte Taiwan, iverksatte Kina også en stor militærøvelse rundt øya.

Powered by Labrador CMS