Nyheter

Hårek Elvenes fra Høyre sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Han tror Norge og Russland kan finne felles grunn i motstand mot økt kinesisk nærvær i nord.

Høyre-politiker foreslår samarbeid med Russland: Vil holde Kina ute i nord

Norge og Russland har en felles interesse av å begrense Kinas aktivitet i Arktis, mener stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H).

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uka var medlemmene i Arktisk råd samlet på Island for å markere organisasjons 25-årsjubileum. Men det spente forholdet mellom Russland på den ene siden og Norge og Nato på den andre kastet skygger over møtet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nå er det nettopp Russland som overtar formannskapet i Arktisk råd. Det er en gyllen mulighet for russerne til å vise en bedre side av seg selv, mener Elvenes.

– Mye tyder på at Russland er skeptisk til å slippe Kina til i Arktis, på grunn av dette områdets sikkerhetspolitiske betydning, sier stortingsrepresentanten.

Dette gir muligheter for Norge, mener han.

– Russland og Norge har en felles interesse av å begrense Kinas aktivitet i Arktis.

Observatørstatus

Kina har i dag observatørstatus i Arktisk råd, og Elvenes trekker fram at kineserne hevder å ha legitime interesser knyttet til ressurser og sjøruter i Arktis.

Det bør møtes med motstand fra Russland og Norge, mener han.

– Kina er en fremmed fugl i Arktis, sier Elvenes.

– Arktis har lenge vært et stabilt område regulert av traktater, konvensjoner og lover. Balansen må ikke forrykkes av såkalte nærarktiske stater. Enten er man arktisk stat, eller så er man det ikke.

Anspent forhold

Kinas økende interesse for ressurser og sjøfart i Arktis har lenge vært gjenstand for bekymring i Vesten.

Men på Island var det i større grad konfliktene mellom Russland og Kina som kom i medienes søkelys.

Da Russlands utenriksminister Sergej Lavrov møtte pressen etter møtet, rettet han krass kritikk mot Norge og Nato for det som ifølge ham er å bli «et permanent rotasjonsnærvær» av amerikanske styrker i nord.

Lavrov understreket at Russland har et godt forhold til nabolandet Norge.

– Men problemene knyttet økt militær og politisk spenning på grunn av utplassering av utenlandske styrker i Norge og de baltiske statene er fortsatt der, sa han.

Skuldertrekk

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) møter kritikken med et skuldertrekk.

– Russlands syn på norsk sikkerhetspolitikk er godt kjent, og det er ikke noe nytt at dette tas opp av dem, sier hun til NTB.

Ifølge henne er det heller ikke noe nytt i at Norge øver og trener sammen med sine allierte i nord.

– Vi vil fortsatt legge vekt på å vise fasthet, forutsigbarhet og åpenhet overfor Russland, sier Eriksen Søreide, som torsdag holdt et eget bilateralt møte med Lavrov i Reykjavik.

Bærekraft

Det Eriksen Søreide derimot er mer fornøyd med, er Lavrovs program for toårsperioden som formannskap i Arktisk råd. Ifølge henne er det tydelig at Russland har høye ambisjoner.

– Norge anser Russland som en konstruktiv aktør i Arktisk råd, sier Eriksen Søreide.

Lavrov varslet i Reykjavik at Russland som formannskap vil løfte fram behovet for bærekraftig utvikling i nord.

– Vi har søkelys på bevaring av naturmangfold, unike økosystemer, å forhindre forurensning og videreutvikle praktisk samarbeid mellom de arktiske statene, sa han.

Powered by Labrador CMS