Nyheter:

Jack, Forsvarets tjenestehund nr. 2000 trener sammen med hundefører Aslak Danielsen.

Jack ble Forsvarets godkjente militær tjenestehund nummer 2000

Skal tjenestegjøre på Ørland.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 27. mai 1943 ble Norges første militære tjenestehund, ved navn Jack født.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forrige uke, 78 år senere, ble Forsvarets hund nummer 2000, godkjent militær tjenestehund. Tilfeldigvis også ved navn Jack. Nå skal Jack tjenestegjøre sammen med hundefører Aslak på Ørland, skriver Forsvarets hundeskole på sin Facebook side.

Forsvarets forum skrev tidligere en sak om Forsvarets nye fôrverter. I løpet av våren 2021 sendes tolv valper til fôrverter på Østlandet.

Forsvarets hundeskole (FHSK) bruker i dag sivile fôrverter til fremtidige tjenestehunder. Hundene selekteres fra oppdrettere som avler hunder til bruks og tjeneste. Denne treningen varer i omtrent ett år. Vernepliktige i Forsvaret er involvert i treningen ved at enkelte støtter hundetrenere i daglig trening.

Fôrvertordningen til Forsvaret har eksistert siden slutten av 1990-tallet. Amund Haarstad, nestkommanderende ved Forsvarets hundeskole har tidligere forklart til Soldatnytt at man ønsker å gi hundene en normal utvikling i valpeperioden. Derfor har Forsvarets hundeskole har stort sett brukt sivile fôrverter for sine fremtidige tjenestehunder.

– Tilgjengelighet og engasjement er de viktigste faktorene vi ser etter hos de som ønsker å bli fôrverter.

– I valpens første leveår, er det en hel del fysisk og mental utvikling som skjer hos valpene. Dette setter enkelte begrensninger for at hundene kan tas inn i et fastsatt treningsprogram ved FHSK allerede fra åtte uker alder.

Han sier at Forsvaret som institusjon ikke har mulighet til å gi valpene de trygge rammene i det første leveåret som sivile hjem kan gi.

– Slik FHSK ser på det kan fôrvertsprogrammet gi det sivile hundesamfunn noe, samt at dette kan gi noe tilbake til Forsvaret i den rekrutteringsbasen vi har på fremtidige tjenestehunder.

Les saken her: Er du Forsvarets nye fôrvert?

Jack trener sammen med hundefører Aslak Danielsen.
Powered by Labrador CMS