Nyheter

HELVETE PÅ JORD: Statsminister Jonas Gahr Støre besøkte fredag Ukraina og fikk se konsekvensene av den russiske invasjonen.

Støre i Ukraina: – Et blikk inn i helvete på jord

Å komme ned i skolekjelleren der 300 mennesker i den ukrainske landsbyen Yahidne ble holdt innesperret i en måned, gjorde dypt inntrykk på statsminister Jonas Gahr Støre.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

— Det vi har sett her velger jeg å kalle et blikk inn i helvete på jord. En okkupasjonsmakt som tar folk fra nabolaget og stuer dem ned i en kjeller, sier en rystet Støre til NTB utenfor skolebygningen i Yahidne.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Statsministerens første tur til Ukraina skjer like etter toppmøtet i Nato hvor det ble bestemt at Norge sammen med Storbritannia skal gi mer våpen til Ukraina. Etter at Støre fredag formiddag selv hadde sett hvordan russiske styrker har gått fram overfor sivilbefolkningen i landet, er ikke Støre i tvil om at det er riktig å hjelpe landet i kampen.

Les også: Støre møtte Zelenskyj i Kyiv – lover 10 milliarder kroner i økt støtte

— Ukraina rett til å forsvare seg. Det er ingen som kan stå og si at de skal ta imot noe. Det er et land som vil forsvare seg og som kan forsvare seg.

300 fanget i trang kjeller

En gruppe på om lag 20 landsbyboere hilste på Støre utenfor skolen i Yahidne fredag formiddag. De var blant de 300 som i begynnelsen av mars ble kommandert ut av hjemmene sine og stuet sammen i kjelleren på den lokale skolen.

Under ekstremt trange forhold holdt de russiske soldatene lokalbefolkningen fanget i den kummerlige kjelleren i 28 dager før de plutselig forsvant.

— Jeg tror vi var menneskelige skjold ettersom de hadde mye utstyr der, og at det ville forhindre ukrainske styrker å skyte på dem, sier Valentina, en kvinne i 50-årene, til NTB.

Satt og sov

Sammen med sambygdingen Ludmila var Valentina blant de første som ble tatt til fange og ført til kjelleren den 3. mars. De neste dagene kom det stadig flere, og til slutt var 176 barn og rundt 130 voksne presset sammen i de trange rommene.

— Det var mørkt og fuktig. Der jeg satt rant det vann ned og var kaldt. Vi kunne ikke strekke på beina, så de hovnet opp og ble vonde. Det var ikke plass til å legge seg ned eller å strekke ut beina, så vi måtte sitte og sove, forteller de to kvinnene.

I 28 dager ble beboerne i landsbyen holdt som fanger. De ble hentet ut for å gå på do, men måtte ofte holde seg i opptil et døgn før de slapp ut. Til slutt begynte folk å dø nede i mørket.

Plyndret huset

Den yngste som var nede i kjelleren, var fem måneder gamle Polina Frolova. Sammen med foreldrene Eugenia og faren Roman slapp heller ikke hun ut av fangenskapet før de russiske soldatene brått ble vekk den 30. mars.

— Vi hørte fuglene og innså at soldatene hadde dratt. Da vi kom ut, var alt vi hadde i huset vårt stjålet eller ødelagt, forteller Eugenia til Støre.

Les også: Storbritannia sender rakettsystem til Ukraina

— Vi håper datteren vår ikke kommer til å huske noe av dette, sier hun.

Vil dele historien

— Jeg vil dele deres historie når jeg reiser tilbake til landet mitt Norge. Dette er en skrekkelig historie, og dere har som sivile blitt utsatt for tortur i krig. Jeg er her for å høre på historier som deres og vil støtte dere stort, sa Støre til den lille familien.

Statsministeren, som også tidligere har besøkt både krigssoner og sultkatastrofer, var tydelig grepet av landsbybeboernes historier.

— Det er fryktelig. Og det å se den kjelleren, som jeg vil betegne som en svinesti, og tenke at her har det ligget en militærmakt bak som har tvunget mennesker sammen, det er et bilde av krigens grufulle ansikt, sier han til NTB.

Powered by Labrador CMS