Nyheter:

KRITISERER: En røyksky stiger opp etter et bombeangrep i Sanaa, Jemen i mars 2021. Riksrevisjonen kritiserer blant annet våpensalg til Emiratene, som er engasjert i borgerkrigen i Jemen.

Kontrollkomiteen ber om åpenhet rundt rapport om våpeneksport

Kontrollkomiteen på Stortinget ber om at Utenriksdepartementet avgraderer et vedlegg til Riksrevisjonens rapport om våpeneksport.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Komiteen sendte onsdag et brev til Stortingets presidentskap, som bes om å anmode utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om å fjerne hemmelighetsstempelet fra vedlegget, eller vurdere en delvis avgradering.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Departementet har tidligere besluttet at vedlegget skal være gradert.

I februar kom Riksrevisjonen med kraftig kritikk av Utenriksdepartementet og andre etater for manglende oppfølging når norskproduserte våpen selges til utlandet.

Riksrevisjonen kritiserer blant annet våpensalg til Emiratene, som er sterkt engasjert i borgerkrigen i Jemen. I tillegg har innkjøpsselskaper gjentatte ganger brutt FNs våpenembargo mot Libya, ifølge Riksrevisjonens rapport.

Våpen og ammunisjon som er produsert i Norge, skal i utgangspunktet ikke selges til områder der det er krig, eller krig truer.

I fjor økte den norske våpeneksporten med nesten 30 prosent, viser tall fra SSB.

Powered by Labrador CMS