Nyheter:

Houthi-opprørere i Jemen har flere ganger tidligere angrepet mål i nabolandet Saudi-Arabia. Bildet viser et kryssermissil som ble brukt mot et oljeanlegg i 2019.

Brann på fly etter angrep i Saudi-Arabia

Houthi-opprørere har angrepet den internasjonale Abha-flyplassen i Saudi-Arabia og forårsaket brann i et sivilt fly, ifølge saudiarabisk statlig TV.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er foreløpig ikke bekreftet hvorvidt noen ble skadd eller drept.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Brannmannskaper har slukket brannen, melder den statseide TV-kanalen Al Ekhbariya.

En annen statlig kanal, Al Arabiya , skriver at to væpnede droner som ble sendt fra Houthi-opprørerne mot Saudi-Arabia, var blitt avskåret tidligere onsdag.

– Forsøk på angrep mot flyplassen i Abha og sivile er en krigsforbrytelse. Vi tar i bruk alle nødvendige midler for å beskytte sivile fra trusselen fra houthiene, sier den saudiskledede regionale koalisjonen som fører krig mot Houthi-bevegelsen.

Abha ligger sørvest i Saudi-Arabia og har gjentatte ganger vært utsatt for missil- og droneangrep fra de jemenittiske Houthi-opprørerne. Titalls mennesker er såret, og minst én er drept i slike angrep de siste årene.

Saudi-Arabia har i fem år ført krig mot opprørsbevegelsen i nabolandet.

En væpnet drone som ble brukt i et tidligere angrep i Saudi-Arabia.

Fakta om krigen i Jemen:

* Republikk på Den arabiske halvøy med rundt 30 millioner innbyggere.

* En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana nord i landet noen måneder tidligere.

* De forente arabiske emirater har deltatt i koalisjonen og har i likhet med Sudan hatt soldater på bakken i det sørlige Jemen.

* I Aden i sør har væpnede separatister støttet av Emiratene erklært selvstyre fra Jemens internasjonalt anerkjente regjering.

* Saudi-Arabia oppgir å ha gjennomført over 22.000 flyangrep i Jemen. Alle parter i konflikten anklages for krigsforbrytelser.

* Iran støtter houthienes opprør, men FN-granskere har tidligere konkludert med at det ikke foreligger beviser for store våpenleveranser fra Iran.

* Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) anslår at over 112.000 mennesker er drept i krigen.

* Over 4 millioner mennesker er drevet på flukt siden konflikten brøt ut.

* Krigen har utløst det FN beskriver som den verste humanitære krisen i vår tid.

* 20 millioner går til sengs hver kveld uten å vite når de får sitt neste måltid, 14 millioner av dem trenger umiddelbar humanitærhjelp. (NTB)

Powered by Labrador CMS