Nyheter:

MØTE: IAEA-sjef Rafael Mariano Grossi møtte pressen i Wien søndag, etter samtaler i Teheran.

IAEA: Iran går med på atominspeksjoner, men gir mindre tilgang

Iran og Det internasjonale atomenergibyrået er blitt enig om en midlertidig avtale: Inspeksjonene av iranske atomanlegg fortsetter.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi fikk et rimelig resultat, sa IAEAs leder Rafael Grossi da han var tilbake i Wien etter et besøk i Teheran søndag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det gis mindre tilgang, men vi beholdt den nødvendige graden av overvåking og verifisering, fortsatte han.

Iranske myndigheter kunngjorde denne uken at landet ville begrense tilgangen for IAEAs inspektører, i et forsøk på å presse USA til å lempe på sanksjonene og vende tilbake til atomavtalen mellom Iran og stormaktene som ble inngått i 2015.

Til tross for at samarbeidet reduseres, endres ikke antallet IAEA-inspektører i Iran, ifølge Grossi.

Hindrer kameraovervåking

Han ga ikke nærmere detaljer om enigheten, men den iranske utenriksministeren Mohammad Javad Zarif uttalte at landet blant annet ville hindre IAEA å se bildene fra overvåkingskameraene de har installert på iranske atomanlegg.

Tidligere søndag sa Irans FN-ambassadør at det hadde vært et «fruktbart møte» med IAEA-sjefen.

Grossi møtte søndag Irans utenriksminister Mohammed Zarif, sjefen for Irans sivile atomprogram Ali Akbar Salehi og Irans FN-ambassadør Kazem Gharibabadi.

– Lite er endret

Etter at tidligere president Donald Trump trakk USA ut av atomavtalen i 2018, har Iran gradvis gått bort fra forpliktelsene i avtalen og trappet opp sitt atomprogram. USA innførte også tøffe økonomiske sanksjoner mot Iran under Trump.

USAs nye president Joe Biden har antydet at USA kan vende tilbake til avtalen, forutsatt at Iran overholder den og avvikler sin anriking av uran.

Iran mener på sin side at det er USA som må ta det første steget ved å lempe på sanksjonene.

– Foreløpig har lite har endret seg siden Biden kom til makten, sa Irans utenriksminister Mohammed Zarif søndag til det iranske TV-nettverket Press TV.

Nasjonalforsamlingen hadde tidligere også varslet at dersom USA ikke løfter sanksjonene sine innen søndag, ville de hindre gjennomføringen av noen IAEA-inspeksjoner fra og med tirsdag. Faren for det ser ut til å være over.

Powered by Labrador CMS