Nyheter:

Innrykk i Indre Troms: – Ingen kritiske mangler

Etter en høst med vaskeproblematikk og PBU-mangler i Hæren i Indre Troms, er det nå tilnærmet fulle satser på depotene.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

​Ester Wevling Matre fra Sarpsborg skyver en tom handlevogn foran seg. Hun ankom Bardufoss i natt og var ikke i seng før nærmere 02. Nå skal hun hente ut personlig bekledning og utstyr (PBU) for året i førstegangstjenesten i Sambandsbataljonen. 

Hun og de andre kvinnene skal ha ut 120 artikler fra depotet. Guttene har 110 artikler. I tillegg kommer våpentekniske satser. Grunnen til forskjellen er at kvinnene får utdelt litt annet undertøy, deriblant sports-bh'er.

Tøy- og vasketrøbbel i høst

Da forrige kontingent påbegynte militærtjenesten i august, var det flere forhold som gjorde klessituasjonen vanskelig. Hæren i Nord-Norge gikk over fra at man kunne bytte såkalt kroppsnært tøy på depot, til at det skulle vaskes selv. Det var en del mangler av PBU-artikler ved depotene, som blant annet førte til sokkeinnsamling blant befalet på Setermoen. Dessuten var det lange køer ved vaskemaskinene, blant annet fordi infrastruktur på gamle kaserner ikke hadde kapasitet til flere maskiner. 

Hovedverneombud på runde i høst: Hurtigvask og defekte vaskemaskiner

Knebeskyttere og t-skjorter havner i kurven til Matre. Hun stusser over noen av plaggene hun får i hånden. 

– Er dette ridehansker? ler hun. 

Depotet er lagt opp slik at de nybakte rekruttene går i en sløyfe gjennom lokalet. Underveis får sørger gode hjelpere for at de får med seg riktig antall og riktig størrelse på artiklene. 

Ulike boforhold for de vernepliktige: De nyeste og noen av de eldste kasernene står vegg-i-vegg

Ved en skranke skal Matre ta ut arbeidsuniformen. Hun må prøve to jakker før hun finner en som er passe lang i ermene. 

– Hva tenker du om å gå i uniform hver dag da?

Ester Wevling Matre tar ut tøy fra depotet på Bardufoss første dag i rekrutten.

– Jeg syns det høres deilig ut. Jeg har tenkt før at jeg syns at skoleuniformer også har hørtes ut som en god idé. 

Åtte par sokker til hver

Oberstløytnant Dagfinn Grønvoll, som er avdelingssjef ved Regional logistikkledelse Nord,  i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) følger depotrunden. 

– FLO Forsyning har en målsetting om 100 prosent leveringspålitelighet innenfor PBU ved innrykk. Dessverre har ikke leveringspolitligheten vært så god som vi ønsker i lang tid. Ved innrykket sommeren 2019 manglet vi blant annet undertøy og sokker, sier han til Forsvarets forum. 

I samarbeid med Hæren har Forsvarets logistikkorganisasjon i høst arbeidet hardt for å få leveringspåliteligheten opp. Mange aktører har vært involvert for å fremskaffe det nødvendige materiellet.

– Nå leverer FLO mye bedre enn på lang tid. I tillegg får mannskapene flere sett undertøy enn tidligere. For eksempel har Hæren økt antallet grå sokker fra fem til åtte par, sier oberstløytnanten. 

– Det er noen få artikler som vi ikke har i dag, men alle skal få så de klarer seg og vi har ingen kritiske mangler, sier han og forklarer at det som mangler er på vei. Innen kort tid regner de med at det siste er på plass. 

Matre prøver flere uniformsjakker på depot.

Hvordan har ditt innrykk gått? Har du fått alt du trenger? Vi hører gjerne fra deg på tips@fofo.no eller kryptert på Signal på +4745204315

Mye tøy, lite skap

– Kan jeg prøve støvlene, spør Matre, som har fått utdelt to par av marsjstøvlene M77. Hun får et nikk og en påminnelse om at det skal være plass til tjukke sokker i dem. 

Handlekurven hennes er full nå, men det er enda et par plagg som skal med. 

– Jeg blir imponert om jeg får brukt alt, og så lurer jeg jo på hvordan jeg skal få alt inn i det lille skapet. 

Det kommer 1100 soldater i Hæren i Nord-Norge i disse dager. Alle skal ha de grunnleggende satsene, og etterhvert utstyr og bekledning som er tilpasset stillingene de skal bekle. Listene for personlig bekledning og utstyr oppdateres ofte og utvalget er bredt.

Utstyret er hentet. Nå skal det mønstres, som vil si å sjekke at alt er på plass og i orden.

– De går fra å være individuelle til å bli soldater, da er god levering av PBU viktig, sier Grønvoll i FLO. 

– Derfor er det også godt å registrere at dette innrykket kommer til å gå kjempebra.

Forsvarets forum har tatt kontakt med Hæren for en kommentar angående PBU-situasjonen nå. Hæren ønsker ikke å kommentere saken før innrykket i alle avdelingene er ferdig. 

Matre får utdelt hørselsvern, og har dermed kommet seg gjennom depot-løypa. Nå triller hun den overfylte handlevognen bort til en gymsal der utstyret skal sjekkes og telles. Hun ser fram til å få på seg uniformen. Allerede første dag opplevde hun at de skilte seg ut i messa med det sivile tøyet.

Det kroppsnære tøyet hun får utdelt nå, er til odel og eie, og er tenkt å vare i ett år. Når førstegangstjenesten er gjennomført, skal utstyret være så slitt at det ikke kan videreføres til neste kontingent. 

NB: I en tidligere versjon av denne artikkelen ble det opplyst om at i overkant av 500 soldater har innrykk i Hæren i Nord-Norge i disse dager. Det er feil. Det riktige er at det til sammen er 1100 soldater som i disse dager har innrykk på Setermoen, Skjold, Bardufoss, Grensevakten og Porsangmoen.

Powered by Labrador CMS