Nyheter

NY PLAN: Regjeringen la frem ny nasjonal kontraterrorplan torsdag 15. juli 2021, nesten ti år etter terrorangrepet 22. juli 2011. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland.
NY PLAN: Regjeringen la frem ny nasjonal kontraterrorplan torsdag 15. juli 2021, nesten ti år etter terrorangrepet 22. juli 2011. Justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Regjeringen med ny nasjonal strategi mot terror

Regjeringen vil blant annet gi Politiets sikkerhetstjeneste og Etterretningstjenesten et lovverk som tetter gapene som har oppstått på grunn av teknologiutvikling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nye nasjonale kontraterrorstrategien skal forebygge og motvirke terror. Alle anbefalingene fra 22. juli-kommisjonens er fulgt opp i planen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– I år er det 10 år siden terroren rammet oss 22. juli. Regjeringen har lagt stor vekt på arbeidet med beredskap gjennom disse årene, og vi har fulgt opp alle 22. juli-kommisjonens anbefalinger, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland i en pressemelding på regjeringens sider.

Hun understreker at selv om alle anbefalingene fra kommisjonen er fulgt opp, vil kan aldri arbeidet med å forebygge og håndtere terror slutte.

Les også: Mann tiltalt for voldtekt etter fest i militærleir

– Vi må fortsette å vurdere nye behov og nye tiltak for å følge utviklingen. Regjeringen har derfor utviklet en ny nasjonal kontraterrorstrategi. Strategien, som skal forebygge og motvirke terror, gir en tydelig ramme for arbeidet med kontraterror de neste årene.

Det er særlig fire punkter som utpeker seg i strategien:

  • Regjeringen vil gi Politiets Sikkerhetstjeneste og Etterretningstjenesten et lovverk som tetter gapene som har oppstått på grunn av teknologiutvikling, slik at de har det hjemmelsgrunnlaget de trenger for å møte trusselutviklingen.
  • Regjeringen skal gi mer informasjon til aktører som vurderes som potensielle terrormål, slik at de kan øke sin trusselforståelse og iverksette relevante sikringstiltak.
  • Regjeringen skal styrke det lokale samarbeidet mot terrorhendelser, gjennom blant annet sikring av offentlige områder og et styrket samarbeid mellom nødetatene og kommuner og privat næringsliv i kontraterrorøvelser, samt under og etter et terrorangrep.
  • Regjeringen skal forebygge terrorangrep gjennom en styrket reintegrering til samfunnet, enten det er snakk om å reintegrere personer som er radikaliserte og utgjør en trussel om fremtidige angrep, eller personer som allerede er terrordømt.

I tillegg skal arbeidet med å iverksette lov om Etterretningstjenestens kapittel 7 og 8 knyttet til tilrettelagt innhenting videreføres.

Norske myndigheters evne til å avdekke, kartlegge og stanse terrornettverk i utlandet begrenses av manglende implementering av loven, heter det i strategien.

Les også: Vil skrinlegge lov om innsamling av metadata

Powered by Labrador CMS