Nyheter

FORSVUNNET: Hovedkontoret til Equinor på Fornebu. En undervannskabel koblet til Equinors høyteknologiske plattformer 'Node 2' og 'Node 3' skal være forsvunnet.
FORSVUNNET: Hovedkontoret til Equinor på Fornebu. En undervannskabel koblet til Equinors høyteknologiske plattformer "Node 2" og "Node 3" skal være forsvunnet.

4,3 kilometer undervannskabel sporløst borte

Et undersjøisk overvåkingssystem i Nord-Norge gikk i april i svart. Årsaken viste seg å være at 4,3 kilometer med undersjøisk kabel var forsvunnet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Overvåkingssystemet ble etablert utenfor Bø i Vesterålen i 2013, i samarbeid mellom Havforskningsinstituttet og Equinor. 3. april i år ble det oppdaget at kabelnettverket, på til sammen 66 kilometer, var satt ut av spill.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Et halvt år etter at feilen ble oppdaget, og etter omfattende feilsøking, fant Equinors undervannsfarkoster at 4,3 kilometer med kabel, som gikk mellom to høyteknologiske plattformer, «Node 2» og «Node 3», var forsvunnet, skriver Dagens Næringsliv.

Equinors informasjonsdirektør Sissel Rinde omtaler anlegget som «et unikt testanlegg for utvikling av ny teknologi til miljøkartlegging og -overvåking».

Les også: Koronavaksine-krav for noen personellgrupper i Forsvaret

Havforskningsinstituttet sier til DN at de må få klarlagt om det er grunnlag for å forfølge noen som eventuelt har ødelagt kabelen. Saken skal etterforskes av Troms politidistrikt. Sissel Rogne, direktør ved Havforskningsinstituttet, har kontaktet PST om saken, blant annet fordi anlegget fanger opp mye informasjon. Før dataene er blitt sendt til Norsk marint datasenter, har de gått innom Forsvarets forskningsinstitutt for filtrering av sensitiv informasjon.

PST ønsker ikke å kommentere saken.

Les også: Russisk aktivitet langs norskekysten bekymrer

Powered by Labrador CMS