Nyheter

KORONA: Messen på Setermoen leir, der flere rekruttere satt i karantene i forrige uke, på grunn av koronasmitte.
KORONA: Messen på Setermoen leir, der flere rekruttere satt i karantene i forrige uke, på grunn av koronasmitte.

30 rekrutter får ikke stemme

En tropp på rundt 30 soldater på Setermoen satt i koronakarantene og rakk ikke fristen for å forhåndsstemme. – Beklagelig, sier Hæren.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er beklagelig at de ikke fikk forhåndsstemt mens de satt i karantene, sier talsperson for Hæren major Eirik Skomedal til Forsvarets forum.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Rundt 30 rekrutter fra Artilleribataljonen på Setermoen leir i Bardu kommune satt forrige uke i karantene, etter at flere personer i troppen testet positivt på korona. Karantenen ble ikke opphevet før fredag kveld.

Les også: Vil ikke tvinge koronavaksine på ansatte i Forsvaret

Fredag var også siste dag det var mulig å forhåndsstemme i årets stortingsvalg. Velgere bosatt i Bardu kommune kan stemme i hjemkommunen sin på valgdagen. De som skal stemme andre steder enn i hjemkommunen sin, må forhåndsstemme.

Egen regel

Dermed hadde de fleste av rekruttene i troppen ingen mulighet til å avlegge stemme da de slapp ut av karantene.

– Om de skulle få stemt, måtte problemstillingen ha blitt løftet før fredag. Det ble ikke tatt opp som en sak av noen i troppen. Det ble heller ikke tenkt på av noen av de ansvarlige i leiren, sier Skomedal.

TALSPERSON: Major Eirik Skomedal, talsperson for Hæren.
TALSPERSON: Major Eirik Skomedal, talsperson for Hæren.

Ifølge jusprofessor Eirik Holmøyvik ved Universitetet i Bergen kunne Forsvaret eller rekruttene selv løst problemet med å ta en telefon til valgstyret i Bardu kommune.

– Stortinget har vedtatt en egen regel for at folk som er i karantene skal kunne forhåndsstemme der de oppholder seg, sier han.

– Rekruttene har ansvaret

Holmøyvik mener at det er rekruttene selv som til syvende og sist har ansvaret for at de får stemt.

– Rekruttene er myndige personer. Det Forsvaret skal passe på, er at de ikke legger hindringer i veien for at rekrutter og ansatte får stemme. Valgreglene er så fleksible at det er vanskelige ikke å få stemt, sier han.

Les også: NRK følger rekrutter på Setermoen

Skomedal vil ikke fordele skyld for at rekruttene ikke fikk stemt, men vedgår at Forsvaret har et ansvar for at vernepliktige og ansatte får mulighet til å stemme ved valg.

– Det burde Forsvaret klart å legge til rette for, sier han.

Vet du om flere i Forsvaret som ikke har kunnet stemme? Kontakt Forsvarets forums journalist på mh@fofo.no.

Powered by Labrador CMS