Elektronisk overdommer

På en fjellknaus mellom Lakselv og Alta står et par beltevogner som har avgjørende betydning for de som prøver å vinne «krigen».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kalles Simulator Exercise Control, og er enkelt forklart et elektronisk sensorsystem som registrerer hvor effektivt det skytes, og dømmer ut de som skyter dårlig eller treffer etter at de selv er truffet. Nærmest en helautomatisk stridsdommer på overordnet nivå.

​​– Det er ikke første gang vil benytter dette Saab-systemet, men det er første gang vi bruker det på en øvelse i et så stort geografisk område. Det er en instrumentert vinterøvelse med en antennepark som gir god dekning over nesten hele øvingsområdet. Det skytes med laser og systemet vurderer om det er realistisk. Vi ser hvor alt er og hvordan striden går, forklarer major Ken-Tore Eriksen. 

Han jobber ved Kamptreningssenteret til Hærens våpenskole på Rena.

Sammen med rittmester Helge Martinsen sitter han varmt i bakvogna på en BV 206 og foran seg har de seks-sju dataskjermer og radioer. Røde og blå firkanter og trekanter viser hvor personell og kampvogner befinner seg. I alt 825 sensorer er plassert ut på kjøretøyer og personell, hovedsakelig hos Telemark bataljon, Panserbataljonen og 2. bataljon.

– Vi konsentrerer oss om de som sloss. Hvis systemet registrerer at for eksempel en CV 90 ble slått ut av en motstander, ​begynner lysene på vogna å blinke og personellet får vite hva de gjorde feil. Så må de stå i ro til vi resetter – det er gjerne når vi går inn i en ny fase i striden, sier Eriksen.

​Exercise Control kan også spoles tilbake for å se i detalj hva som skjedde og det kan hentes ut masse statistikk og nyttige treningsdata. Eriksen betegner bruken av Saab-systemet som smart og moderne trening. Men på lavere nivå spiller fortsatt stridsdommerne en viktig rolle når vinnerne av et slag skal kåres. ​


Powered by Labrador CMS