Nyheter:

FORSVARSMINISTERMØTE: Kinas Wei Fenghe (t.v.), Russlands Sergeij Sjoijgu (midten) og Indias Rajnath Singh fotografert under møtet i Moskva. Kina og India forsøker å finne en løsning på den spente situasjonen langs deres omstridte grense i den østlige Ladakh-regionen.

Forsvarsministre fra India og Kina diskuterte anspent grensekonflikt

Kinas forsvarsminister Wei Fenghe og Indias Rajnath Singh har vært i møte i Moskva for å forsøke å dempe spenningene i Ladakh-regionen.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 15. juni ble 20 indiske soldater og et ukjent antall kinesiske drept i kamper i regionen, noe som på nytt fyrte opp under det spente forholdet mellom de to landene. De har lagt skylden på hverandre for sammenstøtene.

– Den nåværende situasjonen må behandles ansvarlig og ingen av partene bør ta videre skritt som kan gjøre situasjonen mer komplisert eller eskalere ting i grenseområdet, sier Singh i en uttalelse.

Den indiske forsvarsministeren sa også at forflytningen av store kinesiske styrker i området, deres aggressive oppførsel og forsøk på å endre status quo bryter med tidligere inngått avtaler.

Ladakh er del av den indiske delstaten Jammu og Kashmir, og grenser mot Kina. Det omstridte området ligger i fjellkjeden Karakorum, som strekker seg langs grenseområdet der Pakistan, Kina og India møtes.

GRENSELAND: Indiske paramilitære holder vakt ved en veisperring i langs hovedveien mellom Srinagar og Ladakh ved Gagangeer 18. juni i år.

– Indias skyld

Møtene i Moskva er den første kontakten på høyt nivå mellom partene siden den spente situasjonen oppsto for noen måneder siden. Utenriksministrene og andre tjenestemenn i de to landene har siden mai snakket på telefon flere ganger.

Ansvaret for den pågående floken mellom de to landene hviler fullt og helt på den indiske siden, fastslår Fenghe i en uttalelse gjengitt av det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Han oppfordrer India til å gjeninnføre kontroll over soldatene på grensen, ikke krysse grensen for å provosere og ikke spre desinformasjon.

Omstridt grense

Den indiske forsvarsministeren nevner møtet med Wei, som skal ha vart i rundt to timer, i en melding på Twitter. Han kommer imidlertid ikke med noen opplysninger om hva som kom ut av det.

Møtet mellom de to skjedde på sidelinjen da forsvarsledere i den eurasiske militære og økonomiske samarbeidsblokken Shanghai Cooperation Organization (SCO), som består av Kina, India, Pakistan, Russland, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan and Usbekistan, møttes i den russiske hovedstaden.

Kina og India deler en flere tusen kilometer lang omstridt grense.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS