Nyheter

FORDØMMER: Polske grensevakter prøver å stanse migranter fra å krysse over fra Hviterussland. Torsdag holdt FNs sikkerhetsråd et krisemøte hvor de fordømte handlingene til Aleksandr Lukasjenkos regjering.

Norge og flere andre i Sikkerhetsrådet fordømmer Hviterussland

Norge, USA, Storbritannia og EU-landene i FNs sikkerhetsråd fordømmer Hviterusslands behandling av menneskene som oppholder seg på landets grense mot Polen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Taktikken er uakseptabel og nødvendiggjør sterke internasjonale reaksjoner og samarbeid for å stille Hviterussland til ansvar, skriver landene i en uttalelse. Uttalelsen kom etter et krisemøte i Sikkerhetsrådet om situasjonen torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Polen sier at regjeringen til president Aleksandr Lukasjenko har lokket rundt 2.000 migranter, stort sett kurdere fra Midtøsten, til Hviterussland for så å sende dem videre til Polen, som hevn på sanksjoner.

Menneskene lever nå i en teltleir på grensa, mens temperaturen nærmer seg minusgrader. EU-landet Polen nekter å slippe dem inn.

De vestlige delegasjonene i Sikkerhetsrådet sier de fordømmer «den orkestrerte samlingen av mennesker hvis liv og velvære har blitt satt i fare for politiske formål av Hviterussland».

Videre sier de at Hviterussland har skapt krisen med «mål om å destabilisere nabolandene og EUs eksterne grense, og for å få oppmerksomheten bort fra egne, tiltakende menneskerettsbrudd».

Russland er ikke nevnt i uttalelsen. Putin og Lukasjenko er allierte, og før møtet avviste Russland påstander fra de vestlige landene om at Moskva har samhandlet med Minsk om å sende migrantene over grensa til Polen.

Lukasjenko lovet torsdag å svare om EU innfører ytterligere sanksjoner.

Les mer: Polen sender flere soldater til grensa mot Hviterussland

Powered by Labrador CMS